5 konkreta tips – så startar du en bibliotekspodd

Publicerat av BTJ den 12 mars 2019 13:23:02 CET
BTJ

Kan en podcast vara en väg för ett bibbla att nå de som inte besöker det fysiska biblioteket? Alice Thorburn från bibliotekspodden Solen delar med sig av sina funderingar och sina bästa tips.

solen-bokmässan
Bibliotekspodden Solen poddar från Bokmässan.

Alice Thorburn - berätta ALLT om er podd!
Bibliotekspodden Solen är en podcast om litteratur och bibliotek som jag gör med mina kollegor på Stadsbiblioteket i Stockholm, Elias Hillström och Patrik Schylström. I varje avsnitt har vi ett tema som vi pratar om, till exempel japansk litteratur, arbetarlitteratur eller fantasy, men vi ger också tips på annat inom kulturvärlden som vi gillar. Vi som gör Solen har lite olika inriktning i vår läsning, och när vi började podda var det en av de saker som vi såg som en bra förutsättning: vi kompletterar varandra och samtalet bygger på nyfikenhet inför varandras läsning och intressen.

Och vad var syftet?
– Vi ville testa en ny sorts boksamtal och litteraturförmedling, och också förhoppningsvis nå nya målgrupper. Vi tänkte att den publik som lyssnar på poddar ofta är i åldern 20-35 och kan vara väldigt litteraturintresserad, men kanske inte besöker bibliotek och vår programverksamhet så ofta. På det här sättet kan vi nå dem ändå.bild Alice Thorburn

Vilka andra digitala vägar finns för att nå dessa personer?
– Andra kanaler man kan använda som bibliotek är såklart sociala medier – bibliotekens facebook-kanaler och instagram-konton kan nå ut men det kräver lite arbete med tilltal och kontinuitet. Att fotografera olika vardagssituationer i biblioteket, eller bara en riktigt gammal bok som man har hittat, och sedan lägga ut det på exempelvis facebook, är en rolig sak att göra som väcker intresse. Många människor vet inte vad en bibliotekarie gör, men de allra flesta har en positiv bild av bibliotek och blir också positivt överraskade av att få veta och se mer.

Varför är det viktigt att använda ny teknik och nya metoder i arbetet som bibliotekarie?
– Jag tror att det är viktigt att bibliotekarier använder ny teknik inte minst för att visa att bibliotekarier kan göra det. Att arbeta på bibliotek innebär ju mycket arbete med datorer och teknik av olika slag men jag tror inte att människor i allmänhet alltid inser det. Sedan är det ju viktigt att finns på olika platser och i olika kanaler i samhället där andra människor finns – för att nå en större del och kanske nya delar av den allmänhet vi är till för att hjälpa.

Alice Thorburns 5 konkreta tips för dig som vill börja podda i jobbet:
- Fundera inte för mycket innan du börjar, bara gör det!
- Enkel inspelningsutrustning funkar bra i början, till exempel en smartphone.
- Hitta en bra plattform för att publicera din podd på, vi använder Soundcloud.
- Bjud in gäster - författare eller förlag - för bättre samtal och hjälp att sprida innehållet.
- Lägg inte för mycket energi på klippningen - ju mer perfektionist du är desto mer tid tar det.

Lyssna på senaste avsnittet:



Personerna bakom podden, som också har en hemsida:
Alice Thorburn - läser brett, mycket "vanliga" romaner och en hel del barn- och ungdomslitteratur.
Elias Hillström - läser mycket poesi och essäer, driver @diktbiblioteket på twitter, där han twittrar rader ur dikter.
Patrik Schylström - specialområdena serier och skräck.

Ämnen: Biblioteksfrågor, Digitalt, Inspiration, Digitalisering, Poddar, Podcast, Sociala medier