Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnkes boktips till #mångfaldilitteraturen

Alice Bah Kuhnkes Mångfaldilitteraturen
När vi påbörjade arbetet med #mångfaldilitteraturen så var Alice Bah Kuhnke ett av de första namnen som dök upp, när vi spånade på vilka personer som skulle kunna tipsa om böcker med spännande perspektiv och huvudpersoner. Därför är vi glada att Kultur- och demokratiministern också var en av de allra första som tackade ja till att medverka. Här är hennes boktips:

– Mitt boktips är faktiskt tre böcker. ”Hemliga boken för äventyrare”-serien (Olika förlag) handlar om Lina och hennes kompis Peppar som hjälper Linas farmor att skriva en hemlig bok för äventyrare. Samtidigt skickar farmor ut dem på olika – lite läskiga – äventyr. Böckerna är precis så lättlästa så att barn kan ta sig igenom dem själva, men de kan med fördel läsas tillsammans med en vuxen.uppdrag_vattenhäxan1-600x898

Det fina med Lina är hennes mod och äventyrlighet. För att skriva den hemliga boken måste hon ju ha modet att hoppa in genom mörka lönndörrar och blöta träsk. Men hon gör det och hon lyckas.

Det fina med bokserien däremot är att Lina är just detta – modig och äventyrlig. Hennes kön och hennes hudfärg, hårfärg eller vad det nu kan vara som provocerar vissa människor finns bara där, okommenterat.

Det är precis detta jag strävar efter i mitt arbete som minister – ett samhälle där våra egenskaper står i centrum, inte vårt kön eller färg, och där ingen hindras från att delta i samhället och demokratin. Att dessutom kombinera detta med barns läsning är desto bättre.


Du hittar böckerna om Lina och Peppar i vår nätbutik, Uppdrag: Vattenhäxan, Uppdrag: Anden i flaskan och Uppdrag: Träsktrollen.