Volontärer skapade bibliotek för flyktingar

IMG_4819

I vilken skepnad gör sig biblioteket som allra bäst? Är det kanske helt oviktigt med vilken skepnad det tar sig, så länge platsen för mötet med litteratur finns? När de boende i Molkom fick höra att 130 flyktingar snart skulle anlända, så bestämde sig några för att starta ett provisoriskt mångspråksbibliotek.

I det lilla samhället Molkom utanför Karlstad har ett 130-tal flyktingar fått plats på ett asylboende kallat Camp Graninge. Premin Beatrice Björk var en av de som tidigt anmälde sitt intresse för att engagera sig ideellt med uppstarten.IMG_4822

– Det är många som engagerat sig med sin tid, eller skänkt kläder och medicin. Jag kände att jag ville göra något som kunde vara lugnande rent mentalt. Jag får själv mycket tröst från litteraturen, så jag försökte få sponsrade böcker på olika språk skickade hit. När jag hade fått ihop böcker så åkte jag till asylboendet för att lämna dem, men jag förstod väldigt snabbt att de inte hade kapacitet för att engagera sig i någon typ av biblioteksverksamhet, säger hon.

Det fanns många andra frågor som var långt mer akuta än att bygga upp ett bibliotek. Men Premin Beatrice Björk fick ett tips om att höra av sig till Studieförbundet Vuxenskolan. De kunde hjälpa till med en plats för det nystartade minibiblioteket, och Premin började leta efter frivilliga som kunde hjälpa till att hålla öppet och låna ut litteratur.

– Tillsammans kom vi fram till ett system för utlåning, vi ville hålla det enkelt så vi tog en bild på varje bok och gav dem helt enkelt ett nummer. Vi kunde inte katalogisera dem, eftersom vi inte kunde de olika språken.

På skyltar i det lilla biblioteket fanns utlåningsreglerna på olika språk – en bok per person och två veckors lånetid. Det lilla biblioteket smygöppnade den 7 november. Två veckor efter premiärdagen insåg biblioteksvolontärerna att de behövde tänka om. Det blev ett för stort steg för flyktingarna att söka upp lokalen där böckerna fanns, under den begränsade tid som den var öppen.

– Nu kommer vi ha böckerna i ett datorrum på Camp Graninge istället, där det även finns en soffa. Nu blir böckerna ännu mer tillgängliga och det var nog så jag egentligen tänkt mig från början.

BTJ var ett av företagen som fick möjligheten att bidra med mångspråkslitteratur till biblioteket. Flera av besökarna har varit glada och nästan överraskade att hitta böcker på sitt modersmål i sitt nya hemland. Men böcker är inte lösningen på alla problem, men kanske en pusselbit i att hitta en ny vardag för de som precis slagit sig ner i Molkom, tror Premin Beatrice Björk:

– Det är nästan omöjligt för oss att förstå hur det är att ha levt i krig under flera år. Att få tillgång till böcker kanske inte gör några mirakel men det kan definitivt vara en viktig resurs i ett långsiktigt arbete.