Miljöredaktören: Biblioteken kan göra skillnad i klimatfrågan!

Miljöredaktören: Biblioteken kan göra skillnad i klimatfrågan!

Beatrice Rindevall är redaktör på den mångfaldigt prisbelönta Supermiljöbloggen. Hon tycker att biblioteken har en viktig roll att spela i klimatfrågan, men menar samtidigt att förändring börjar hos den enskilda individen.

Vad skulle få dig att tänka ”wow, det här biblioteket är verkligen klimatmedvetet” när du gick in på ett bibliotek?
– En tydlig klimatavdelning som lyfter viktiga fakta som en liten utställning. Det vore grymt!

Vilken roll tycker du att biblioteken har i att upplysa om klimatfrågor?
– Biblioteken spelar absolut en roll, och har både en skyldighet och en möjlighet att nå ut på ett riktigt och snyggt sätt.

När får vi se ordet ”klimatbibliotekarie” i SAOL tror du?
– Det tror jag inte kommer hända då det inte riktigt ser ut som att bibliotekarierna kommer ha möjligheten att bli så nischade. Men vem vet? Det vore fantastiskt om den möjligheten finns och klimatet prioriterades på det sättet. En klimatexpert på varje bibliotek skulle ha alla möjligheter i världen att påverka omgivningen mot hållbarhet.

Hur alarmerande är klimathotet, och vad kan enskilda personer göra för att motverka det?
– Klimatet är en fråga om vår arts överlevnad, så det är minst sagt alarmerande. Vi måste förstå allvaret och vår egen makt, och göra så mycket vi kan. I vardagen är maten en stor utsläppskälla, så att dra ner på köttet är ett bra sätt att minska sina utsläpp. Att strunta i bilen, flyget och att sluta köpa saker som du inte behöver är också viktigt. Men alla kan inte gör allt – och det viktigaste är att vi gör det vi orkar. Folk har olika lätt att förändra olika saker, och det första och viktigaste steget är att göra så mycket man orkar.

Är det ens lönt att engagera sig för klimatet på individnivå, måste det inte till internationella beslut för att få reella förändringar?
– Det är ju individerna som är grunden till utsläppen och individerna som måste förändra sig, även om politiken måste underlätta förändringen.

Har du tips på hur ett bibliotek kan arbeta för att lyfta klimatfrågan för sina besökare?
– Biblioteken sitter på otroligt mycket fakta – se till att utnyttja den och presentera den på ett intressant sätt. Går det att göra en klimatutställning? En tävling för invånarna/besökarna/skolorna? Kan ni starta klimatkvällar där ni bjuder in författare och har bokcirklar, filmvisningar eller liknande?


Sju boktips från miljöredaktören Beatrice Rindevall för dig som vill sätta dig in i klimatfrågan.vartidpajorden

Vår tid på jorden – Johan Rockström och Mattias Klum

Big World, small planet – Johan Rockström och Mattias Klum

Klimatet och välfärden – Staffan Laestadius

Miljöpolitik för moderater – Mattias Svensson

Välfärd utan tillväxt – Tim Jackson

This Changes Everything – Naomi Kleinvalfard

Ecocities – Richard Register


Några av Beatrice Rindevalls boktips finns i BTJ:s nätbokhandel