BTJ Förlag – din guide till läsäventyret!

BTJ Förlag – din guide till läsäventyret!

BTJ Förlag ger ut aktuella böcker och foldrar om läsning, litteratur och biblioteksverksamhet. Vi vänder oss till bibliotekarier, lärare och litteraturförmedlare, till läsare, låntagare och studenter. Utgivningen består av idé- och metodböcker, litteraturförteckningar, boktips och författarporträtt – som gör det lättare att hitta rätt bok vid rätt tillfälle. BTJ Förlag arbetar för att stödja och stimulera den läsande och lärande processen i samhället.

Vårens nyheter
monster_hiMonster i populärkulturen: död, levande död eller bara jävligt arg! av Daniel Gustavsson

Monsterhistoria och -mytologi varvas med en grundlig genomgång av filmer, böcker, serie och en del spel där vi möter vampyrer, träskmonster, illasinnade rymdvarelser, zombier och Jason – en guldgruva såväl för den oinsatte som för skräckentusiasten.

Pressröster om Monster i populärkulturen
”Biblioteksvärlden behöver sådana som Daniel Gustavsson. Och givetvis hans omfattande insikter i ämnet.”
Läs hela Bodil Juggas recension i Arbetarbladet här.

Herman Geijers recension på egna bloggen ”Zombieöverlevnad, din guide till apokalypsen”.
Gefle Dagblad om Monster i populärkulturen.
Intervju med Daniel Gustavsson i Gefle Dagblad.

Tusentipset. Barn- och ungdomsböcker i genrer från A-Ö (sjunde, omarbetade upplagan) i två delar av Paula Ekman Karlstam och Marianne Skoglund
BTJ Forlag_Tusentipset
Ett temaindelat uppslagsverk för bibliotekarier och låntagare, lärare och elever, föräldrar och barn, ja för alla som söker bra skönlitteratur för egen läsning eller som förmedlare. I två delar på cirka 600 sidor presenteras närmare 3500 skönlitterära boktips, varav 1200 kommenterade boktips fördelade på 33 genrer – från Annorlunda till Övernaturligt. Boktipsen är tänkta för skolår 4–9.

 

Drakar och kläder – svartsjuka och väder. Barnböcker i teman för förskolan och de första skolåren (elfte, omarbetade upplagan.) av Bodil Alvarsdotter, Hanna Drakar och kläder_framsidaMelén & Susanne Sandström

Arbetar du i eller med förskolan? Behöver du inspiration? Då är kanske detta boken för dig! En gedigen förteckning över cirka 3500 barnböcker som med fördel kan användas i arbetet i förskolan och under de första skolåren. Boken presenterar ett stort utbud av aktuella bilder-, kapitel- och faktaböcker, uppställda i ett sextiotal temaområden – från ABC till Årstider.

 

 


DET ÄR VÄL INGET JÄVLA BIBLIOTEK HELLER!
Debattroman om folkbibliotek av Christer HermanssonDet är väl inget jävla bibliotek_framsida

I den fristående fortsättningen på romanerna Ich bin ein Bibliothekar! och Kulturchefen, där bibliotekarien Oliver C. Johansson har huvudrollen, undersöker han i debattromanen DET ÄR VÄL INGET JÄVLA BIBLIOTEK HELLER! varför folkbiblioteken behövs och vilka uppdrag som är de viktigaste.

Håll utkik efter ett eget, samlat, blogginlägg om releasen, vem som dissat och vilka som hissat DET ÄR VÄL INGET JÄVLA BIBLIOTEK HELLER! Kommer snart!

 

 

Olika sätt att läsa. Om barn med funktionsnedsättningar och deras läsning (andra, omarbetade upplagan), red. Jenny NilssonOlika sätt att läsa_framsida

Barn och ungdomar med läsnedsättningar använder sig ofta av andra lässätt och behöver andra typer av medier än de vanliga tryckta böckerna. Med hjälp av Olika sätt att läsa kan anhöriga, medlemmar i funktionshinderorganisationer, lärare, bibliotekarier eller andra som möter barn och ungdomar med funktionsnedsättningar i sitt arbete skaffa sig kunskap om de olika lässätt och de olika medier som finns: lättlästa böcker, talböcker, teckenspråksböcker, punktskriftsböcker, pictogram, bliss, böcker med teckenstöd, böcker med taktila bilder eller bra appar och datorprogram. Boken ges ut i samarbete med MTM.


Höstens nyheter
En feel-goodboktipsbok av Staffan Engstrand, Elin Sundström & Karin Tegréus
Happenings som arbetsmetod: Eller: Kom vi drar till bibblan! av Sofia Malmberg
Skaparbibblan-trion Lo Claesson, Eleonor Grenholm och Ann Östman, skriver bland annat om makers, makerspace och kopplingen till bibliotek
En bok om romance (Kärlek, passion och begär) av Maria Nilson
Bobbi Augustine Sand från Malmö Lärcentrum (Malmö stadsbibliotek) är redaktör för boken En lärandemiljö för ett samhälle i förändring
Litteraturterapeuter, läscoacher och en och annan bibliotekarie av Nina Frid

Håll utkik efter när våra nyheter dyker upp här eller i sociala medier:
BTJ Förlags hemsida.
BTJ Förlag på Facebook.
BTJ Förlag på Twitter.

#mångfaldilitteraturen och BTJ Förlags folderprojekt
Under Botkyrka Internationella Bokmässa lanserade BTJ hashtaggen #mångfaldilitteraturen. Med hjälp av den vill vi lyfta fram böcker och berättelser med olika perspektiv på mångfald i litteraturen. Vi vill också visa att det finns ett intresse och behov av att låta dessa berättelser ta större plats på våra bibliotek.

Läs mer om vårt arbete med #mångfaldilitteraturen och hur du gör för att tipsa här.

Hashtaggen är en del av en större satsning från BTJ och i en annan del av projektet samarbetar Lena Grönlund från Resurssida.se och BTJ Förlag kring folderserienFor_slukaraldern_nr1_2015_framsida ”För slukaråldern”: fem boktipsnummer med mångfaldstema (i detta fall boktips med barnböcker med bruna karaktärer) ges ut under 2015 och en bok med samma tema är planerad för 2016. Nr 1 ”Börja läsa och lättläst” är det första numret som släppts men den uppmärksamme hittade även nr 2 ”Spänning & mysterier” på BTJ:s bokbord under Botkyrka Internationella Bokmässa.

Projektet med foldrarna handlar bland annat om att samla in de tips som kommer in genom hashtaggen eftersom BTJ Förlag hittills bara har lyft ett perspektiv av mångfald. Nästa år vill vi kunna spinna vidare med fler mångfaldsperspektiv, i fler av våra foldrar, förhoppningen är därför att få in många bra tips.

DN uppmärksammade arbetet med hashtaggen och foldrarna.

Bok- och biblioteksmässan 2015
Den 24/9 kl. 10.00-10.20 medverkar författarna till två aktuella böcker, Sofia Malmberg och trion bakom Skaparbibblan Lo Claesson, Ann Östman och Eleonor Grenholm, i seminariet ”Makerspace på bibliotek – hur funkar det?”

Den 24/9 kl. 16.00-16.20 medverkar Sebastian Lönnlöv i seminariet ”HBTQ i ungdomsboken” tillsammans med Sara Lövestam (aktuell med ungdomsboken Som eld) och Erik Titusson från Lilla Piratförlaget. Seminariet är ett samarrangemang mellan BTJ och Lilla Piratförlaget. (Läs intervju med Sebastian Lönnlöv om normkreativ litteraturförmedling på bibliotek här.)

Den 24/9 kl. 16.00-16.20 på Biblioteks- och berättarscenen möter Christer Hermansson, författare och kulturchef i Strängnäs kommun, bibliotekarie Jenny Lindh i ett samtal om Hermanssons senaste bok DET ÄR VÄL INGET JÄVLA BIBLIOTEK HELLER!

Vi som jobbar på BTJ Förlag
På BTJ Förlag jobbar Eva Bengtsson (vid pennan) som utgivningsansvarig redaktör och Peter Dahlgren som teknisk redaktör. Vi arbetar från ax till färdig limpa med BTJ Förlags utgivning det vill säga sätter, redigerar och korrekturläser våra böcker och foldrar, har kontakterna med författare, illustratörer, formgivare (Bok & Form), leverantörer och tryckerier samt mycket annat.

Vill du bli författare hos BTJ Förlag?
Vi är alltid intresserade av manus eller manusidéer med anknytning till bibliotek, skola, litteratur eller läsfrämjande för såväl barn som vuxna. BTJ Förlag ger endast ut facklitteratur inom dessa eller närliggande områden så övriga manus hänvisar vi till andra förlag. Våra kunder finns främst inom bibliotek och skola men ett urval av våra böcker marknadsförs även till den läsintresserade allmänheten.