BTJ på Bok- och biblioteksmässan 2015

BTJ på Bok- och biblioteksmässan 2015

Vi ses väl på Bokmässan i Göteborg i år?
BTJ finns på plats och du hittar oss i monter C01:40. I det här inlägget berättar vi lite om våra planer och vilka seminarier vi är inblandade i.

Som vanligt presenterar Bok- och biblioteksmässan ett fullspäckat seminarieprogram, och lika mycket spännande pågår ju ute i montrarna. För BTJ känns mötet med alla litteraturälskare och bibliotekarier väldigt inspirerande. Ni hittar oss i C-delen, monter C01:40, känn er varmt välkomna till oss!

Programpunkter att hålla utkik efter under mässan

Under hela mässan i BTJ:s monter

Mot en nationell katalog med BTJBURK_can_small
Diskutera och ställ dina frågor om vårt steg mot en nationell katalog, och det nya erbjudande som rör Bibliografisk service. Läs mer här.
Quizza och vinn!
Delta i vårt quiz och ta chansen att vinna ett Titelkoll värt 9000 kronor! Mer om Titelkoll här.

Torsdag

”Makerspace på bibliotek – hur funkar det?”
Under hösten släpper BTJ Förlag de två titlarna Happenings som arbetsmetod. Eller: Kom, vi drar till bibblan! och Skaparbibblan. I böckerna liksom i seminariet diskuteras hur biblioteken kan bli nav för kreativitet och lärande genom att använda sig av makerspacekonceptet: Kan makerrörelsen förändra biblioteken? Medverkar gör Lo Claesson, Eleonor Grenholm, Ann Östman och Sofia Malmberg. Seminariet filmas av UR.
10.00-10.20, F4

Elva-kaffe med SKL 
SKL Kommentus Inköpscentral
bjuder på elva-kaffe. Fika och passa på att få veta mer om hur samverkansavtal kan öka affärsnyttan vid inköp.
10:45-11.30, BTJ:s monter C01:40.

”Kreativ marknadsföring av biblioteket”skapar
Hur marknadsför man egentligen ett bibliotek och dess verksamhet så att det når fram till rätt målgrupp? Ett samtal mellan skolbibliotekarien Sofia Malmberg, författare till boken Happenings som arbetsmetod. Eller: Kom, vi drar till bibblan! (BTJ Förlag) och marknadsföringsproffset Kristoffer Schjött-Quist (arrangör Axiell).
11.00-11.45, E1.

Makerspace-meetup
För de som vill fortsätta diskutera Skaparbibblan och makerspaces, träffas eller veta mer.
13.00, BTJ:s monter C01:40.

”HBTQ i ungdomsboken”
Vilken plats har HBTQ-personer i ungdomslitteraturen? Har vi kommit förbi komma ut-berättelserna? Sara Lövestam är aktuell med sin första ungdomsbok Som eld – om två unga tjejers förälskelse på en skärgårdsö. Sara Lövestam samtalar med Sebastian Lönnlöv som har skrivit boken HBTQ – böcker bortom normen, en genomgång av HBTQ-inget_javla_bibliotek_hilitteraturens historia.
16.00-16.20, F4.

”En sann bibliotekarie ger aldrig upp!”
Christer Hermansson är författare och kulturchef i Strängnäs. Möt honom och Jenny Lindh, bibliotekarie och krönikör i DN, i ett samtal om hans senaste bok, Det är väl inget jävla bibliotek heller!, med Oliver C. Johansson i huvudrollen. En debattroman om varför folkbibliotek behövs och vilka uppdrag som är de viktigaste.
16.00-16.20, Biblioteks- och berättarscenen.

Mingel i BTJ:s monterDJ Malin Nordström
Som vanligt så ställer vi till med galej i vår monter på torsdagskvällen – och du är bjuden! Vår kompis Malin Nordström, klubbarrangör och dj, sätter stämningen med en skön mix av nya och gamla toner, samtidigt som du minglar med fint folk, något gott i glaset och kryddiga snacks.
18.00-20.00, BTJ:s monter C01:40

Fredag

”Bubbla med SKL Kommentus”
Hur utvecklas marknaden med ramavtal? BTJ:s Anders Simonsson reder ut begreppen. Medverkar gör även Minna Kontinen från LMInfo som diskuterar Den digitala tidskriftshyllan samt Björn Flintberg, upphandlingsexpert som ska prata på temat konkurrensutsatt kulturverksamhet.
Seminarieledare är SKL Kommentus Anna Törnqvist, som även bjuder på alkoholfritt bubbel och snittar.
09.00-10.00, Världskulturmuséet, Södra vägen 54, 3 minuters promenad från mässan.

Elva-kaffe med SKL 
SKL Kommentus Inköpscentral
bjuder på elva-kaffe.
10:45-11.30, BTJ:s monter

Lördag

Gör din egen mångfald i litteraturen-knappbadge
Kreativ workshop i BTJ:s monter där alla som vill får skapa sin egen #mångfaldilitteraturen-pin. Vi tycker att det behövs fler perspektiv i böcker både för barn och vuxna, så att alla ska ges möjligheten att läsa om karaktärer som påminner om en själv, men också bredda den egna horisonten.
Hela dagen, BTJ:s monter

”Det våras för den politiska thrillern”
I takt med att den politiska kartan ritas om radikalt både på hemmaplan och ute i världen har det skapats en helt ny, och synnerligen bördig, jordmån för den politiska thrillern. Tre författare i genren funderar kring vad de omvälvande rörelserna i politiken betyder för deras skrivande. Medverkar gör Thomas Engström, Christoffer Carlsson, Anders de la Motte och Karin Arbsjö.
11.00-11.45, G3

Söndag

Gör din egen mångfald i litteraturen-knapp
Kreativ workshop i BTJ:s monter där alla som vill får skapa sin egen #mångfaldilitteraturen-pin. Vi tycker att det behövs fler perspektiv i böcker både för barn och vuxna, så att alla ska ges möjligheten att läsa om karaktärer som påminner om en själv, men också bredda den egna horisonten.
Hela dagen, BTJ:s monter

Samtal med Broder Danielbroder daniel henrik berggren
Biografin om indiebandet Broder Daniel är en klassisk underdog-saga. Den tar sin början i det tidiga 1990-talets Göteborg, under rasande finanskris. Här finns utanförskapet, maktlösheten och desperationen. Musiken blir på liv och död. Medverkar gör Henrik Berggren från Broder Daniel, Pia Landin och Per Sinding Larsen.
16:00 – 16:45, K2