Gästblogg: "Tio procent av bibliotekets böcker ryms inte i en regnbågshylla"

Gästblogg: ”Tio procent av bibliotekets böcker ryms inte i en regnbågshylla”

Anna Ahlund är skolbibliotekarie på Mörbyskolans bibliotek i Danderyd. Hon vill att biblioteket ska vara en öppen, rolig och inkluderande plats för läsning som tilltalar en bred målgrupp. I detta gästbloggsinlägg delar hon med sig av sina tankar om att jobba med HBTQ-litteratur på bibblan.

Ni som följer Morbybiblot på Instagram vet att mitt hjärta klappar lite extra för hbtq-litteratur. Jag läste någonstans att minst tio procent av jordens befolkning är icke-straighta, därför tycker jag att det är en rimlig tanke att minst tio procent av de skönlitterära böckerna i biblioteket ska ha icke-straighta kärlekshistorier i sig. Det jobbar jag för när jag gör inköp, och jag blev så himla glad nu inför min senaste beställning då jag fick tips om flera hbtq-böcker som verkar bra som jag inte kände till, tack till mina elever för det!

På ett sätt gillar jag när bibliotek har regnbågshyllor med hbtq-litteratur samlad så att det är lätt att hitta nya böcker, men egentligen tror jag inte på det. Jag har valt att inte göra så i vårt bibliotek, av den enkla anledningen att jag tycker att det finns bättre sorteringsgrunder för litteratur än ”gay” och ”inte gay”. Även historier som innehåller kärlek mellan samma kön eller transpersoner eller har queera inslag är olika. Vissa är romantiska, andra är hemska, en del skildrar hur det är att vara kär, andra gör det inte. En del böcker handlar om helt andra saker, som till exempel hur det kan vara att bli häxa, och så kanske det bara nämns i någon liten bisats att en häxtjej i berättelsen gillar tjejer mer än killar. Jag har svårt att se varför jag skulle ställa de här böckerna bredvid varandra, eftersom de inte handlar om samma sak.

Överhuvudtaget ogillar jag tanken på att sortera ut hbtq. Jordens tio procent icke-straighta personer står inte ensamma i ett hörn av världen, utan är en del avAnna, porträtt alla samhällen, alla länder, alla sammanhang. Så tänker jag med hbtq-litteraturen också. Dessa böcker är historier med fokus på kärlek eller inte fokus på kärlek, och ni hittar dem på samma ställe som alla andra böcker med fokus på kärlek eller inte fokus på kärlek. Ute i biblioteket alltså.

Jag kommer insta-tipsa om våra nyinköp till Mörbyskolans bibliotek framöver, både straighta och icke-straighta. Vill ni ha hjälp att hitta bra hbtq-böcker så ska jag hjälpa till, för jag har läst de flesta av de här böckerna och hjälper gärna till att hitta vad som passar. Jag har även en massa bra straighta tips. Säg vad du vill ha, så pekar jag. Vi gör så istället.

Anna Ahlund


Följ Mörbyskolans bibliotek på Instagram.