Filmvetaren: Filmen som blir årets stora segrare på Guldbaggegalan

Filmvetaren: Filmen som blir årets stora segrare på Guldbaggegalan

Svensk films mest åtråvärda pris – Guldbaggen – delas ut den 18 januari. Filmvetaren Martin Memet Könick från Malmö Stadsbibliotek tippar årets vinnare, och delar med sig av sina tankar om hur biblioteken kan jobba bättre med förmedling av film.

Martin BTJ
Vilken film blir årets stora segrare på Guldbaggegalan?

– Jag tror att En man som heter Ove tar storslam och vinner i de tunga kategorierna ”Bästa film”, ”Bästa manliga huvudroll” och ”Biopublikens pris”. Den har även chans att vinna i de övriga kategorierna den är nominerad i, även om jag tror den får svårare i de fallen. Personligen tycker jag att filmen är en bra snyftare men att den är något överskattad, om jag får bestämma så kammar den endast hem ”Bästa manliga” för Lassgårds fenomenala rolltolkning, som är en av sakerna som verkligen höjer filmen.

Om det var du som var Guldbaggejuryns ordförande, vad hade du gjort annorlunda?
– Jag hade kastat om lite i vilka filmer som är nominerade till vad men juryn har överlag gjort bra jobb med att, om en tittar på hela fältet av nominerade filmer, sprida ljus på de flesta av årets intressantaste svenska filmer. Jag vill slå ett extra slag för den ytterst sympatiska Every Face Has a Name, som berättar om de flyktingar som kom till Malmö från koncentrationsläger, som är nominerad för ”Bästa dokumentär”. Om jag ska nämna några filmer som juryn har ”glömt” så får det bli Jag är Dublin (som vi visat på stadbiblioteket) och Storm över Anderna.

Tycker du att film lyfts fram tillräckligt på svenska bibliotek?
– Film får utrymme men kan alltid få mer, vi jobbar t.ex. mycket med samarbete där filmfestivaler kommer hit och anordnar visningar eller andra arrangemang för att ge våra besökare ingångar till spännande upplevelser. Film är ett utmärkt verktyg för att sätta igång diskussioner, vi håller för tillfället på att planera en filmserie om Malmö där vi genom specialarrangemang vill sätta igång diskussioner om stadens då- nu- och framtid. Vi använder oss också av filmvisningar för att bjuda in ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar till underhållningsfristäder där de välkomnas och får information om biblioteket och staden.

Hur tror du att utlåning av film på bibblan kommer att förändras i den närmaste framtiden?
– Utlåningen av film kommer på sikt att förändras, tror jag, och övergå till digitala format där låntagare lånar filmer via streaming eller nedladdningar. Detta innebär många utmaningar, främst gällande rättighetsavtal och kostnader, men i slutändan så tror jag, om vi jobbar på rätt sätt, att det kan bli riktigt bra med biblioteken som ett alternativ till de kommersiellt styrda streaming-sajterna. Tyngdpunkten bör ligga på att ge möjligheter för alla låntagare att forska och gräva ned sig i ett utbud som inte finns i kommersiella kanaler, t.ex. en digitaliserad gammal Hasse Ekman-film som aldrig släppts kommersiellt sedan den ursprungliga biograf-releasen, men biblioteken bör också vara ett alternativ för alla som inte har råd att gå och se storfilmer som är betydande för samhällsdebatten eller det populärkulturella kollektiva medvetandet.

Martin Memet Könick jobbar på Malmö Stadsbibliotek, med bland annat bemötande och kulturarrangemang, och skriver om film för olika publikationer. Här hittar du all info om årets Guldbagge som tv-sänds måndagen den 18 april kl 20.00 i SVT1.


Martin Memet Könicks filmtips för dig som vill låna en schysst rulle på biblioteket

Flicka och hyacinter

Återträffen

Flickorna

Persona

Nånting måste gå sönder


Martins filmtips och flera av årets nominerade filmer finns i vår näthandel.