”Människors rädslor är farligare än själva zombien”

zombiecollage
– Zombieapokalypsen är på något sätt katastrofernas katastrof, den innehåller alla element, det säger Herman Geijer som sommarpratat, arrangerat studiecirklar och skrivit böcker om zombier. För BTJ-bloggen berättar en bråkdel av det han kan i ämnet.


Herman Geijer ville starta en studiecirkel i hur man överlever en zombiekatastrof. Intresset var över all förväntan, över 200 personer anmälde sig. 2015 blev han lyssnarnas val till Sommarvärd i P1, ett program som han helt och fullt ägnade åt zombier och hur vi människor skulle reagera vid en eventuell zombieapokalyps.

Om du bara fick ta med dig en bok ner i en barrikaderad källare med horder av zombier utanför, vilken skulle du välja?cirk
– Då hade jag nog valt en bok som jag kunde fly vardagen med. Jag har inte läst Engelsfors-trilogin ännu, så den skulle jag gärna ta med mig. Den verkar väldigt spännande och jag tror att man sugs in i berättelsen, så att man slipper tänka på de skrapande ljuden från zombierna utanför.

Vad är det med zombier och zombieapokalypsen som fångat dig?
– Från början var det zombien som monster och historien bakom den som intresserade mig. Sen kom jag in mer på överlevnadsfrågor och gick kurser i det, hur samhällets krisberedskap ser ut och hur rustade vi är snöade jag in på då. Nu är det psykologin och beteendevetenskapen som fascinerar mig mest. Det handlar mycket om hopp, för det finns ett hopp i apokalypsen och det som kommer efter den, något som är ett högre stadium. Jag tror att det är det som gör att genren är så populär, många anser kanske att samhället är kört och att vi behöver något helt annat, och ett sånt samhälle är lättare att tänka sig efter en katastrof.

Zombieapokalypsen är kanske inget reellt hot, är zombietemat ett sätt för att kunna tala om helt andra frågor?
Bra skräck skildrar rädslor som finns i samhället just nu, och zombieapokalypsen är på något sätt katastrofernas katastrof, den innehåller alla element. Det går att använda som metafor för vår tids konsumtionsbegär som aldrig tar slut, precis som zombiens hunger aldrig tar slut. När det gäller den ursprungliga haitiska, viljelösa zombien, så kan nog många känna sig i den när de är på väg till jobbet, de stirrar rakt fram eller ner i sina telefoner.

Hur uppstod zombien och hur många varianter finns det egentligen?night
Den ursprungliga är den haitiske zombien, som styrs av en mästare. Den blev populär i USA och Europa på 30-talet, något som samspelar med depressionen. Arbetarna hade i princip ingen egen makt över sina liv, och det gjorde att genren passade så bra just då. 1968 kom  George A. Romeros film Night of the living dead, zombien där räknas som den moderna zombien och var kannibalistisk. Den symboliserade något helt annat, då pratades det mycket om kärnvapenhot och miljökatastrofer. Under 2000-talet så blev zombierna på film snabbare, de började springa istället för att hasa sig fram. Kanske speglar det ett samhällsklimat där allt snurrar fortare hela tiden. Under denna tid blev det aktuellt med pandemihotet – fågel- och svininfluensan, sars var saker som vi oroade oss för.

Om zombieapokalypsen kommer, vilken personlighetstyp kommer att klara sig längst?
Människor som fungerar bra socialt, det sociala samspelet är extremt viktigt för vi kommer inte att klara oss ensamma. Sen tror jag också att det behövs en del ”MacGyver-skills”, att kunna improvisera av det som finns att tillgå och att kunna göra det snabbt. Preppers (personer som aktivt rustar inför en eventuell katastrof) ligger bra till på ett sätt, de är praktiskt förberedda. Samtidigt är prepper-kulturen rätt individuell och kan vara ängslig inför nya saker, och människors rädslor vid en katastrof kan vara farligare än zombiehotet.

Tjänar du din brödföda på att vara zombie-expert nu?
– Nej det gör jag inte, jag jobbar med verksamhetsutveckling på ABF. Men jag föreläser och håller studiecirklar i ämnet. Jag har också skrivit en bok som heter Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen (Apart förlag) och så bloggar jag i ämnet på https://nejtackzombies.wordpress.com/, där det finns kontaktuppgifter för den som vill boka mig som föreläsare i ämnet.


Zombieexperten Herman Geijers film- och boktips på tema kriser och apokalypskollaps

David Jonsstad – Kollaps: Livet vid civilisationens slut (2012)
– Den handlar om hur dagens kapitalistiska samhälle långsamt håller på att kollapsa, något som sker under flera hundra år. Den innehåller många exempel på hur människor betett sig vid kriser.

Amanda Ripley – The unthinkable: who survives when disaster strikes – and why (2009)
– Hon har tittat på en massa katastrofer och har hittat gemensamma drag hos de människor som klarar sig, en del klarar kriser bättre helt enkelt.

Rebecca Solnit – A paradise built in hell: The extraordinary community that arise in disaster (2010)
– Den förklarar hur människan blir som bäst när det är som sämst, vid en kris så är det många som beter sig mycket bättre mot varandra. Inte alls som man kanske tror att folk trampar ner andra för att klara sig, att det handlar om samarbete när situationen är som värst. Hon har studerat fall från de senaste 100 åren.dis

The Battery – Jeremy Gardner (2012)
–En undergroundfilm, nästan hemgjord, som handlar om två människor som har överlevt zombiekatastrofen. Det är en väldigt lågmäld och lugn film, det är deras relation som står i fokus.

Maggie – Henry Hobson (2015)
– Arnold Schwarzenegger har jag aldrig sett skådespela tidigare, och i den här filmen får vi se den nya zombien som är annorlunda. Det handlar om tiden från smitta till utbrottet, och hur grannar och myndigheter reagerar när en familjemedlem blir smittad. Den handlar om att släppa taget, och rädslan för vad som händer. Den är sorglig, bra och mörk. Den skildrar också skeendet strax innan samhället rasar samman.


Flera av Herman Geijers tips och andra zombierelaterade titlar finns i vår nätbutik, där du även hittar hans egenförfattade Zombieöverlevnad.