Kan en hashtagg leda till ökad mångfald?

mangfaldilitteraturen
Vi på BTJ tror att litteratur handlar både om att drömma sig bort och få inblick i andra världar, men också att få ta del av berättelser som berör den egna vardagen.

Därför tycker vi att det är viktigt att alla ska kunna hitta böcker och berättelser om personer som de kan identifiera sig med. Det är betydelsefullt både för barn och vuxna, både på ett personligt plan men också ur ett demokratiperspektiv.

Med anledning av detta lanserar vi den 13 april 2015 hashtaggen #mångfaldilitteraturen. Med hjälp av den vill vi lyfta fram böcker och berättelser med olika perspektiv på mångfald i litteraturen. Vi vill också visa att det finns ett intresse och behov av att låta dessa berättelser ta större plats på våra bibliotek.

Vill du boktipsa? Kul! Gör så här:
– Spela in en kort film eller ta en bild på dig själv med ditt boktips.
– Berätta vem du är, vad du sysselsätter dig med/vad som engagerar dig, och avsluta med ett boktips. Berätta gärna varför du valt just den boken, och vad den betytt för dig/vad du tror att den kan ha för betydelse för andra.
– Publicera ditt inlägg i valfri social kanal, till exempel Facebook, Instagram, Twitter, en blogg eller Youtube. Märk ditt inlägg med #mångfaldilitteraturen.

Vill du diskutera och inspirera? Roligt! Gör så här:
– Skriv och läs på Facebook, Twitter och Instagram under #mångfaldilitteraturen.

Hur definieras mångfald?
Det finns ingen enhetlig definition av mångfald. Vi uppmuntrar alla att tänka brett kring mångfald och vill erbjuda en plattform för att lyfta fram perspektiv och berättelser som hörs och syns för lite.

Varför en hashtagg?
Med hjälp av en hashtagg kan vi samla tips på böcker och berättelser, som är lätt att ta del av för alla, oavsett vilket socialt medium som de föredrar. Vi hoppas att hashtaggen, som sin utländska förebild #weneeddiversebooks, ska bli ett organiskt arkiv och en guldgruva för den som vill vidga sina vyer och hitta nya berättelser.

tips2coll2

Några som tipsat till #mångfaldilitteraturen:
Natalia Batista, serieskapare
Boktipsbloggen BokLus
Patrik Lundberg, författare och kolumnist
Västmanländskans bokblogg
Ann-Charlotte Ekensten, författare och kommunikatör
Malmö Högskolas Feministiska Förening
Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister
Mikael Rosengren, barnboksförfattare
Marco Vega, sexualupplysare
Anna Bergholtz, författare och föreläsare