KANOON: Barnkultur i Iran och barnböcker på nypersiska

Kanoon, eller för att göra det korta långt: Institute for the Intellectual Development of Children & Young Adults (IIDCYA), är ett kulturellt och konstnärligt centrum, grundat i Teherean 1965, med syfte att främja intellektuella aktiviteter hos iranska barn. Kanoons breda verksamhet omfattar alltifrån bokförlag och bibliotek (ca 900st i landet), drama, teater, film- och musikcenter till lek- och rekreationscenter till språkkurser, hantverk och olika naturvetenskapliga center, t.ex. för astronomi och biologi.

Kanoon bokförlag
Kanoon är landets ledande utgivare med ca 50 års erfarenhet av att publicera dikter, skönlitteratur, facklitteratur, underhållning och de flesta av alla bilderböcker för barn och unga vuxna. Över 2000 titlar har publicerats av Kanoon hittills.
Förlagets publikationer och författare har förärats och nominerats till prestigefyllda priser, däribland HC Andersen-priset och har vid flera tillfällen valts till bästa förlag vid Tehrans internationella bokmässa. Kanoon är det enda bokförlaget i landet som har gett ut böcker med punktskrift. Många av förlagets titlar har publicerats i flera asiatiska och europeiska länder, däribland Norge och Finland, men även i ett antal andra länder i Europa och i Asien.

Bild: Kanoon

BTJ:s utbud av barnböcker på nypersiska
Erbjuder BTJ titlar från Kanoon? Såklart. Under 2015 erbjuder vi böcker på nypersiska i vartannat BTJ-häfte, jämna. En del av dessa är utgivna av Kanoon förlag. Vi har fått ett par nya titlar i år som presenteras i kommande BTJ-häften. Håll utkik! Nytt för i år att du kan abonnera på nypersisk litteratur med urvalstjänsten BTJ Väljer. Välj bland abonnemang på bilderböcker för barn, skönlitteratur och facklitteratur för vuxna i olika storlekar. Känn dig alltid välkommen att kontakta internationella redaktionen med frågor: internationella(a)btj.se


Hitta barnmedier på nypersiska i vår nätbutik, btj.se
Barnböcker på nypersiska: Kanoon förlag »
Barnböcker på nypersiska: Översättningar från svenska »
Barnböcker på nypersiska: Ljudböcker av Astrid Lindgren »
Barnböcker på nypersiska: Samtligt ovan »

Året är 1394
Samtliga titlar i urvalen ovan har utgivningsår 2013. De iransktalande folkens nyårsdag infaller på vårdagjämningen. Vi gör löpande urval av medier på nypersiska men en naturlig följd av att utgivningsår översätts till vår tideräkning är att ”årets” titlar helt enkelt publiceras först i slutet av mars. Därtill ska medierna förstås färdigställas för att kunna erbjudas biblioteken: translittereras, katalogiseras och ofta färdas en bit…

Tack till Anahita Ebrahim som översatt texten om Kanoon och Yasseman Tourang, Kanoons representant i Sverige.