Kokbokstips för den som hungrar efter mer

Kokbokstips för den som hungrar efter mer

Therese Svensson är kock och journalist. Eftersom hon allt som oftast står vid spisen eller hänger vid kokbokshyllorna på bibblan, så bad vi henne om några tips för den som hungrar efter nya matboksupplevelser. Sprid gärna tipsen vidare!

Husmoderlig matkonst

Jenny Åkerström ”Prinsessornas kokbok” – Hushållsfröken Åkerström lärde old school prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid matlagning från grunden som buljong, korvstoppning och tårtor. Recepten är samlade i denna kultkokbok. Hittas på antikvariat.

Nigella Lawson ”Nigella Bites” – Min första matidol var Svenske kocken men sen kom popmoderna husmodern Nigella Lawson in i mitt liv i slutet av 90-talet. Grejen med Nigella är att hon verkligen gillar maten hon lagar och skiter i regler och finlir. Hon har ett passionerat flerdimensionellt förhållande till mat och råvaror. Precis som Svenske kocken med andra ord.

Klassisk matlagning
Julia Child ”Den goda franska maten”
– Åh ord går ej att beskriva denna pärla av pärlor. Otroligt välskrivna och noggranna recept uppdelade i olika moment. Du kommer naila den där bearnaisesåsen till slut, lita på mig.smaklexikon-segnit_nils-19017256-frntl

Niki Segnit ”Smaklexikon” – Den bok jag förmodligen bläddrar i allra mest. Inga recept utan baserad på smakkamrater. Ovärderlig kompis när du kommer hem med 10 kilo rödbetor från marknaden och undrar vad du egentligen ska laga av allting utan att tröttna.

Internationell inspiration
Consumers Guide “America Cooks”
– Inget ställe är väl en sådan smältdegel av alla kulturer, smaker och influenser som just Usa. Kombinera detta med en attityd att du kan blanda och ge allt efter eget huvud så har du precis vad jag gillar med kanske prick allt men framförallt matlagning. America Cooks är amerikansk comfort food från norr till söder, väst till öst. Finns på antikvariat.

Randy Clemens “The Veggie-lover´s Sriracha Cookbook” – Hallå, en kokbok med 50 helvegorätter baserade på kultklassiska amerikansk-vietnamesiska chilisåsen Sriracha? Räkna med mig.

Årets måste-lån för den trendige:sich
Erik Videgård ”Facing Heaven – Välkommen till sichuanköket”
– Efterlängtad och lättlagad kokbok om det skitgoda sichuanska kinesiska köket med alla dess olika smaker, texturer och hettor. Hittills är detta min absoluta favoritkokbok från de senaste tre åren. Mycket vego! Köp nu!

Roman:
Douglas Coupland “Microslavar”
– Inte en direkt matbok men med maten ständigt inflätad i den historiska och personliga popkultur den ingår i, har klassikern Microslavar en självklar plats på den här listan – från McMansions till platt mat som passar att skjuta in under låsta kontorsdörrar.

Fackbok:
Susie Orbach – ”Fat is a Feminist Issue”
– 90tals klassiker! En stundtals omvälvande bok för synen på dietkulturen och hur samhället värderar och prioriterar kroppsmassa och hur detta påverkar människor och i sin tur kroppar, speciellt kvinnors, som sedan blir lagligt byte för accepterad skam, hån, humor och fördömning. Satt i ett historiskt, mänskligt och ekonomiskt perspektiv är detta en skatt att bli både upprörd, klok och inspirerad av. Riot not diet!


Therese Svensson är som sagt ovan både kock och journalist, samt hockeydotter. Förutom det matexpert i tidningen City och matbloggare på egna adressen svenssonsmat.blogspot.com

 


Några av Thereses boktips finns i vår nätbutik.
Nigella Bites
Smaklexikon
The Veggie Lovers Sriracha Cookbook
Facing Heaven – Välkommen till sichuanköket