"Viktigt om idrotten kan bidra till att unga läser mer"

”Viktigt om idrotten kan bidra till att unga läser mer”

Hur kan en idrottsförening arbeta med läsfrämjande insatser i sin klubb? Det var rubriken på en workshop där handbollsklubben LUGI samarbetade med biblioteksvärlden.

Emme Adébo är sportchef i handbollsföreningen LUGI, med både en bred ungdomsverksamhet och etablerade elitserielag på både dam- och herrsidan.
I vintras kom en fråga från Anders Mildnerläskonferensen ReadMe och Altitude Meetings: Vill ni medverka i en workshop för att undersöka möjligheterna att arbeta läsfrämjande i en idrottsförening? I slutet av maj var det dags.

– Vi blev stolta att bli tillfrågade, eftersom LUGI Handboll har en lång tradition av att skolarbete är viktigt, vi är ju en del av Lunds akademiska tradition. LUGI står ju för Lunds Universitets Gymnastik och Idrottsförening.

Hur gick workshopen till?
– Workshoppen ägde rum under förmiddagen parallellt som ReadMe-konferensen. Medverkande förutom vi från LUGI var bibliotekschefer, två kulturborgarråd och representanter från Lunds Stadsbibliotek, det var en väldigt spännande och kompetent grupp. Vi inledde med idégenerering, sen delade vi upp idéerna i olika kluster och fick prioritera fram vilka idéer som var bäst, och hade störst chans att kunna genomföras med hög effekt.

Vad kom ni fram till när workshopen var färdig?
– Vi hade flera olika bra idéer, och det finns en ambition att söka pengar för att genomföra dem. Men det kan också bli så att vi i LUGI plockar några av idéerna och helt enkelt genomför dem. Vi har idolkort på våra spelare, där de ofta poserar med en boll. Vi lekte med tanken att de skulle hålla i en bok istället. Tänk om barn- och ungdomar skulle se en idol som t.ex. Zoran Roganovic (spelare i LUGI:s herrlag) stå med sin favoritbok i handen istället. En annan idé var att låta t.ex. Jenny Carlson (spelare i LUGI:s damlag) ta fram en bokpåse med sina favoritböcker för alla åldrar. Sen skulle familjer som är aktiva i LUGI kunna låna hem dem.
Men jag vill vara tydlig med att det inte finns något helt färdigt, snarare är det en start på något spännande.

Vad säger du till de som har fördomar om att sport och litteratur inte hör ihop?
– Det där är gamla stereotyper, att idrottare inte läser böcker. Men givetvis är det idag stark konkurrens från skärmar och datorspel, så det känns viktigt att idrotten kan bidra till att barn och unga ska läsa mer.

Vad tror du att läsning gör för reell skillnad för barn och unga?
– Jag är säker på att läsning ger en en bättre omvärldsförståelse och verktyg att analysera sin egen situation och sitt liv bättre. Läsande främjar respekt för mänskliga rättigheter, andra kulturer och andra tankesätt.

Vad läser du själv just nu?
– På sistone har jag läst mycket nördiga handbollsböcker, tränar-litteratur. Men jag är ett stort fan av Isaac Asimov som skrivit Stiftelsetrilogin. Jag gillar science-fiction väldigt mycket, och i de här böckerna har mänskligheten uppfunnit en ny vetenskap som i stora drag kan förutspå framtiden, Psykohistoria. Asimov har skrivit en hel del om robotsamhället och den problematik som kan uppstå med det.

Något mer du vill tillägga?
– Jo, vår arena har ju ett smeknamn som passar väldigt bra för det här projektet. Våra vänner i IFK Kristianstad brukar skoja om att lundasupportrarna är så tysta, så de kallar vår hemma-arena för biblioteket. En gång tryckte de upp stora lånekort som de höll upp under en match, men allt är gjort med kärlek.


Du hittar flera av Isaac Asimovs böcker i vår nätbutik.