Missa inte Sara Lövestam på årets Bokmässa

Missa inte Sara Lövestam på årets Bokmässa

Sara Lövestam har en hektisk bokmässan framför sig, hon är aktuell med inte mindre än tre böcker. Hon tror att komma ut-berättelsen kommer vara behövd så länge personer behöver komma ut, men hon tycker också att historierna där olika sexualiteter representeras helt okommenterat är väldigt viktiga.

Missa inte seminariet med Sara Lövestam, Sebastian Lönnlöv och Erik Titusson, där HBTQ i ungdomsboken diskuteras. Vi fick en pratstund med Sara Lövestam några dagar innan mässan drar igång.

Berätta om din bok Som eld
– Den handlar om två tjejer som aldrig skulle ha möts om de inte var för att de hade sommarställe på samma ö. Och som har väldigt olika bakgrund, men upptäcker att de dras till varandra. Det är egentligen en typisk kärlekshistoria, som jag själv hade velat läsa när jag var ung.

Hur brukar du komma fram till vilka vägar din berättelse ska ta, och vilka karaktärer som ska vara i fokus?
– Jag har aldrig någon läsekrets i åtanke när jag skriver. Ibland när jag skapar en karaktär kan jag känna att den inte känns helt rätt. Då testar jag att byta kön på den, eller att byta ut något i karaktärens bakgrund tills jag känner att det klickar. Tröttnar du på ditt bokmanus så är det som när du tröttnat på din partner, då får man försöka komma ihåg vad det var man föll för från början.

Vad föredrar du: att tydliggöra att det rör sig om en hbtq-bok, eller att okommenterat lyfta fram den typen av berättelser?
Jag tycker både och. Det finns personer som letar efter kärlekshistorier att känna igen sig i.
För en heterosexuell läsare så behöver det kanske inte påpekas, men det blir samtidigt svårt för någon som söker en hbtq-bok att hitta den, om man aldrig nämner det. Min bok Som eld kommenterar inte så mycket just att de är gay, det är inte huvudproblemet i deras relation. Att komma ut är inte huvudintrigen. Deras problem är snarare att deras familjer aldrig skulle kunna acceptera varandra.

Har litteratur-Sverige kommit förbi komma-ut berättelserna, och vilka slags berättelser kommer vi i så fall få se framöver?
Så länge folk behöver komma ut, så behövs det komma ut berättelser, men det kan inte vara den enda tematiken. Efteråt så har du ett helt liv som utkommen, och det gäller inte minst för transpersoner där det fokuseras väldigt mycket på själva könskorrigeringen och väldigt lite på livet efteråt, när man bara finns och lever. Det behövs historier där huvudpersonen kan vara trans, utan att det handlar om att vara trans.

Finns de böckerna?
– Jag skulle inte säga att det finns den representationen som skulle behövas. Det är svårt att skriva om en marginaliserad grupp som man inte själv tillhör, och det ska vara svårt. Samtidigt tycker jag att man ska göra det, annars läggs hela bördan på författare som tillhör den marginaliserade gruppen – bara för att man själv är exempelvis bög betyder det inte att man hela tiden vill skriva böcker om bögar.

Slutligen, vad ser du mest fram emot på årets bokmässa?
Jag har en extremt hektisk bokmässa framför mig, eftersom jag under 2015 gett ut en ungdomsbok, en deckare och en lättläst bok. Så jag kommer vara jätteupptagen med seminarier om böckerna, men jag ser fram emot lördagen då jag bara har två framträdanden, då ska jag köpa lite böcker.


Missa inte när Sara Lövestam utvecklar sina tankar om HBTQ i ungdomsboken på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg:

16456833985_114502bbb6_k”HBTQ i ungdomsboken”
Vilken plats har HBTQ-personer i ungdomslitteraturen? Har vi kommit förbi komma ut-berättelserna? Sara Lövestam är aktuell med sin första ungdomsbok Som eld – om två unga tjejers förälskelse på en skärgårdsö. Sara Lövestam samtalar med Sebastian Lönnlöv som har skrivit boken HBTQ – böcker bortom normen, en genomgång av HBTQ-litteraturens historia. Samtalet leds av Erik Titusson.

Torsdag 24 september, 16.00-16.20, F4.