Norra Europas första barntidning på somaliska görs i Sverige

Norra Europas första barntidning på somaliska görs i Sverige

Musa Isse är ansvarig utgivare och redaktör för nystartade barntidningen Carruurteenna (Våra barn). Tidningen vill vara ett stöd för unga som vill läsa på somaliska, om somalisk kultur och nyheter som berör barn och unga.

Vad betyder det för somaliska barn som bor i Sverige att det finns en tidning skriven på deras modersmål?omslag

– Jag tror att det spelar jättestor roll, tidningen kan hjälpa dem att lära sig sitt modersmål samtidigt som de får information och får läsa roliga saker på sitt modersmål. Tidningen är lättläst och vi tror att den kan hjälpa barnen att integrera sig i det svenska samhället – de kan få en bild av sin kultur och sitt språk men också få information om det svenska samhället. Ett annat mål med Carruurteenna är att öka intresset för att läsa och skriva, på både svenska och somaliska, bland alla våra somalisk-svenska barn i Sverige.

Vad handlar tidningen om?
– Vi skriver om en massa roliga och intressanta saker – händelse i världen, spännande äventyr, sagor och aktuella reportage och om hur det somaliska samhället var uppbyggt förr i tiden, så att de som läser kan få en bild av sina föräldrars uppväxt i sitt hemland. I varje nummer finns också serier, tävlingar, pyssel och så lyfter vi också fram positiva förebilder, vuxna människor med somaliskt ursprung som har en naturlig plats i det svenska samhället.

Vilka tror du kommer att läsa tidningen?
– Vi riktar oss främst till unga mellan 7-14 år, de som är yngre än så kanske kan läsa tillsammans med en förälder eller en lärare. Längst bak i tidningen finns det en del texter på svenska, för att till exempel en lärare eller bibliotekarie som inte kan somaliska ska få en bild av tidningen.

Hur är utbudet för barn och unga som vill läsa tidningar på somaliska?
– Vi har gjort en del efterforskningar, och vad vi kunnat se så finns det ingen tidning för barn på somaliska någon annanstans i norra Europa. Men vi finns!

Carruurteenna betyder passande nog ”våra barn”, och startades av Somali Nordic Culture och medverkande i tidningen är bland annat skribenter, konstnärer och bibliotekarier med både svensk och somalisk bakgrund. Tidningen som är på 24 sidor utkommer med fyra nummer per år, de flesta texterna är på somaliska men ibland också på svenska eller engelska.


Beställ tidningen från BTJ Prenumerationsservice, tel 046 180 190, epost: service.pren@btj.se