Perspektiv på lättläst

   ekensten_utvald01
– Böckerna på lättläst kan vara bryggan till annan litteratur, men det kan också vara de böckerna du läser hela livet. Och då måste det finnas mycket att välja på!, det säger Ann-Charlotte Ekensten, som skrivit böckerna om Emmas liv, på lättläst och med en vuxen publik som målgrupp.


Ann-Charlotte Ekensten har skrivit böckerna Egen nyckel och Kär i kärleken, utgivna på Vilja Förlag. Huvudpersonen Emma har en intellektuell funktionsnedsättning, och böckerna om henne tar upp vardagliga situationer som är lätta att känna igen sig i, samtidigt som de ska kunna läsas enbart för nöjes skull.

Går det att skriva en intressant berättelse som samtidigt har en pedagogisk vinkel?
– Ja, jag tycker att det går. Jag aktar mig noga för att ha med pekpinnar – jag beskriver verkliga skeenden, men det kommer ingen moralisk släng med sleven i slutet. Jag tänker mig in i den här karaktärens liv, och det som händer runtomkring och sen bygger jag historien utefter det. Jag tänker inte pedagogiskt i handlingen, men jag gör det i språkbearbetningen.

Vad tror du skulle kunna leda till att det gavs ut fler böcker för den här målgruppen, och varför är det viktigt?
– Det handlar ju bland annat om att fler måste vara intresserade av att skriva de här berättelserna. I litteratur-Sverige pratas det en del om vilken litteratur som är fin och ful. Och många kanske inte tycker att lättläst för vuxna är riktig litteratur, utan mer läromedel. Jag har en nioårig dotter som har Downs syndrom. Kanske kommer hon aldrig att läsa tjocka böcker, eller så får hon fullt utvecklad språkförståelse och kan läsa långa romaner. Om hon inte kommer förbi böckerna som är 30 sidor långa, så måste det finnas massor av böcker för henne att välja på, och av bra kvalitet.

Vilken betydelse kan de här berättelserna få när rätt person läser dem?Emmas liv 1 - Egen nyckel
– Alla måste ha ett språk för att kunna göra sin röst hörd, och då är läsning otroligt viktigt, och det är viktigt att det finns intressanta berättelser, inte bara träningsmaterial. Personer med intellektuella funktionsnedsättningar är långt ner på skalan över vilka som räknas i Sverige, de är en grupp som sällan lyfts fram. Vare sig det gäller rättigheter eller önskan om att räknas som en tillgång i samhället. Jag hoppas att mina böcker ska stärka många läsare, både i språk och tanke.

Det finns lite olika typer av lättläst, vill du berätta om det?
– Ja, det finns två typer av lättläst. En är mer ”börja läsa-böcker” som är en ingång, och som vänder sig till nybörjarläsare 6-9 år. De allra flesta förlag har en sådan serie. Sen finns det som jag brukar kalla för ”hardcore-lättläst”, där finns det flera olika nivåer och steg i språket och ämnen, och de riktar sig även till högre åldrar. Jag brukar få förklara vad det innebär, de är ju ofta korta berättelser men ändå dyrare att köpa. Processen bakom gör att det blir så, det är fler personer inblandade – två redaktörer och en specialpedagog och så klart författaren. Bilderna väljs också ut med stor noggrannhet, de ska berätta samma sak som texten, och inte tillföra någon extra information. Dessutom trycks böckerna i mindre upplagor eftersom målgruppen är mindre, men precis lika mångfacetterad som målgruppen för andra böcker.

Vad är viktigt att tänka på när ett förlag ger ut den här typen av böcker?
– 
Det är väldigt viktigt att de trycks i hårda pärmar och på tjockt papper, för det skänker känslan av att du är en läsare på riktigt. Känner du dig som en läsare, så blir du en bättre läsare. Det ska vara riktiga böcker och det är strunt samma om det är 20 sidor eller 320 sidor. Känslan av att kunna säga att du läst 3 böcker på en vecka, då börjar man känna sig som en läsande person.

Hur ges den här typen av böcker ut i dagsläget?
– Det är ju endast en handfull förlag som satsar på den här typen av böcker, ofta är det inte intressant för de stora förlagen. Det är en helt annan typ av affär där köparen sällan är en privatperson utan böckerna oftast når ut via skolor och bibliotek. Därför har skolor och bibliotek superviktiga roller när det gäller att matcha böcker och läsare

Ann-Charlotte Ekensten brukar säga att hon skriver ”på lättläst” och nu är hon aktuell med böckerna om Emmas liv. Nästa år kommer två till i serien, som ges ut av Vilja Förlag. 


Böckerna om Emmas liv finns i BTJ:s nätbokhandel.