Premiär för Crimetime Gotland

Den 13-16 augusti anordnas deckarfestivalen Crimetime Gotland i Visby för allra första gången. BTJ-bloggen fick en pratstund med författaransvarige projektledaren Lina Rönning. Hon tycker att det är tråkigt att en del av kultureliten inte anser att deckare är litteratur fin nog.

lina ronning

Lina Rönning tillsammans med Håkan Nesser.

Du har varit med och planerat Crimetime nu i två år. Hur är din känsla så här dagarna innan?
– Det känns så himla kul att det äntligen är dags! Alla är superpeppade – författarna, festivalbesökarna och vi som jobbar med festivalen har längtat efter en deckarfestival.

Vad är bakgrunden till festivalen?
–Jag jobbar till vardags med eventserien och bokmagasinet Books & Dreams. Jag och min kollega Carina Nunstedt fick för två år sedan uppdraget från Bonnierförlagen att undersöka möjligheten att arrangera en större deckarfestival i Sverige. De svenska deckarstjärnorna bjuds in till krimfestivaler i en massa andra länder, så det är klart Sverige ska ha en egen festival.

Varför just på Gotland då?
– Det finns flera skäl, dels är Visby en magisk plats dit man gärna åker på sommaren, dels har många författare anknytning till ön och flera deckare utspelar sig där. Som arrangör kändes det också tryggt att arrangera en festival för första gången på en plats där det finns rutin för stora evenemang. Det räcker ju inte att bjuda på världens bästa program, det måste fungera logistiskt också.

Varför är deckargenren så populär år efter år?
– Deckargenren idag är så bred, det finns något för alla. Festivalen bjuder på seminarier och programpunkter om allt från den klassiska pusseldeckaren och hårdkokta thrillers, till elegant crime, cosy crime och nya genren erotic crime. Det är så tråkigt att en del av den egenutnämnda kultureliten inte anser att deckare är litteratur fin nog. I ett samhälle där läsning bland barn och unga minskar drastiskt borde man resonera att ”all läsning bra läsning”. Där ser jag hur skolbiblioteken spelar en jätteviktig roll för att skapa intresse för böcker och läsning, särskilt för de barn som inte får den möjligheten hemma.

Gör sig deckaren allra bäst i hängmattan under semestern?
– Det finns ju många som läser enbart på semestern, jag är en av dem. Jag är kvällstrött så det passar mig att sträckläsa när jag är ledig. I Norge är påskekrim, att läsa deckare till påsk, jättestort, en tradition som inte riktigt fått samma fäste i Sverige. Crimetime Gotland är för både riktiga deckarnördar och hängmatteläsare.

Vilka programpunkter får man absolut inte missa under Crimetime?
– Jag vill tipsa om bredden på programmet. Häng med på mordvandringar, gå på deckarmusikal, filmpremiärer, skrivarskola, högläsning och exklusiv författarmiddag. Om man inte har skaffat festivalpass än så är man varmt välkommen till invigningen på Wisby Strand torsdag 13/8 kl 17-19. Invigningen är gratis för alla och ger ett smakprov på vad festivalen kommer att bjuda på. Gratis är också barn- och familjescenen i Almedalen med massa skoj som bok-fiskdamm, mysterier, brottsplatsutredning, skrivarworkshop för unga blivande deckarstjärnor och förhandsvisning av nya LasseMaja-filmen!


Lina Rönnings tre deckartips
Roger Hobbs, Ghostman – stark, prisbelönt thrillerdebut av 24-årige amerikanen Hobbs
Ninni Schulman, Vår egen lilla hemlighet –Schulman är en otroligt duktig kriminalförfattare och samhällsskildrare
Stefan Ahnhem, Offer utan ansikte – nominerad till nya deckarpriset Crimetime Specsavers Award

Fakta om Crimetime Gotland
Under festivalen medverkar ett 50-tal författare från 11 olika förlag. Endags-biljetter (från 195 kr) och festivalpass (4 dagar 595 kr, 0-12 år gratis, 13-17 år halva priset) bokas på crimetimegotland.se. Där finns också hela programmet dag för dag. Crimetime Gotland arrangeras av Books & Dreams och Blixten & co, i samarbete med Region Gotland.