ReadKeeper – visa för världen att du är en läsande människa

eric haraldsson

Eric Haraldsson är skolbibliotekarie och skolbibliotekssamordnare i Växjö. Hans intresse för pedagogik, teknologi och biblioteksverksamhet i kombination med spelifiering/gamification har utmynntat i projektet ReadKeeper.

Hur uppstod idén till ReadKeeper?
– Jag fick idén när jag var ute och promenerade en kväll. Jag hade appen RunKeeper igång för att spåra och ge mig statistik på hur mycket jag rör på mig, vilket skapade en motivation för mig själv att ge mig ut. Appen tydliggjorde liksom att jag gjort en insats. Då slog det mig att det vore bra om något sådant fanns inte bara för fysisk aktivitet utan även för mental. Ett sätt att tydliggöra sin egen läsning och att visa för världen att man är en läsande människa.bookworm-penguin

Vad är syftet med ReadKeeper?
– Att synliggöra läsandet och den mentala träning läsandet innebär. Fysisk träning, eller brist på den, synliggörs hela tiden, även utan att folk delar med sig av hur många kilometer de sprungit. Det går att se på någon om den är en person som tränar fysiskt, har snygga muskler eller platt mage, men det syns inte på någon som läser mycket hur vältränad deras hjärna är. ReadKeeper vill visa upp och synliggöra läsandet och vara en knutpunkt för människor som vill dela med sig och ta del av läsning.

Exempel på hur den som vill delta i #Readkeeper kan formulera sig på twitter.

– Det ska också vara kravlöst och enkelt att visa sin nytränade hjärna. Man skriver bara titeln på det man läst, hur lång tid man läste, och så tagga kontot. Vill man bifoga ett foto går det såklart utmärkt. Jag tycker att mängden tid någon läst är viktigare än antalet sidor. En sida poesi kan ta lång tid att smälta och om man hellre lyssnar på böcker så är tid ett mer användbart mått. Alla ska känna sig inkluderade och all läsning är bra läsning – Romaner, bloggar, tidningar, avhandlingar, allt är välkommet.

Hur har initiativet tagits emot i bibliotekssverige och av andra? Vilken respons har du fått?
– 
Man kan säga att det fått mer uppmärksamhet som idé än vad det faktiskt har använts. Mest är det min egen läsning man hittar på kontot, men då och då dyker det även upp läsning från andra. De flesta av de nästan 80 som följer kontot är ifrån biblioteksvärlden, vilket är både kul och lite tråkigt.

Har det förändrat ditt eget läsande?
– 
Det har nog inte förändrat vad jag läser, men det har förändrat min egen medvetenhet om hur mycket jag läser i olika sammanhang. Det är nog den känslan jag skulle vilja ge till fler, att känna att man faktiskt är en läsare och att man nog faktiskt en riktigt vältränad och muskulös hjärna.