Möten i avfolkningsbygden

utgrav02
– Det talas å ena sidan om trolska naturupplevelser och mystiska väsen och å andra sidan om att kommunen visar röda siffror i stort sett i alla undersökningar som görs.
Det säger Jonas Gren som är poet och journalist, samt verksam i The non existent center som driver Ställbergs gruva i Kopparberg. Med kulturen som motor vill de skapa möten mellan de som bott länge och de som nyss anlänt till kommunen.

Man kan se den här platsen som ett prisma, där de stora geopolitiska frågorna finns representerade: Foto Linda Grenfolkförflyttningar, den globala kapitalismen, arbetslöshet och främlingsfientlighet, säger Jonas Gren som tillsammans med tiotalet vänner har köpt nedlagda Ställbergs gruva i Ljusnarsbergs kommun, ungefär 8 mil norr om Örebro.

Samtalet är drivkraften
Här bedriver de flera olika konst- och kulturarbeten, där en av drivkrafterna är att skapa samtal och samarbeten där de själva möter människor som bott länge i bygden och personer som söker asyl:
– Jag har lärt mig mycket om migrationsprocessen av de vänner jag lärt känna här, som har bakgrund i Syrien, Mali och Palestina. I somras gjorde vi en föreställning tillsammans, som handlade om migration och hembygd – vad som får en att känna sig hemma. Ensemblen bestod av människor som växt upp i Ljusnarsberg, nyanlända, och sen gruppen på elva personer som köpt gruvan.

Den som söker efter information om Ljusnarsberg hittar ganska snabbt fram till siffror från Statistiska centralbyrån. Bland annat så har männen i kommunen Sveriges lägsta förväntade medellivslängd.
– Det är lärorikt, och känns väldigt viktigt, att jobba i en avfolkningsbygd, där gruvorna och industrierna har lagt ner i stor utsträckning, och där det finns stora samhälleliga förändringar som pågår, säger han.

Stigmatisering och utanförskap finns överallt
Det känns och syns när en ort blir av med sina arbetsplatser: ekonomiska bekymmer, utflyttning, hus som står tomma. Och även om Ljusnarsberg precis som andra avfolkningsbygder har reella problem, så är invånarna trötta på den svartvita bild som målas upp i media, berättar Jonas Gren:
– Å ena sidan målar medierna upp Bergslagens trolska naturupplevelser och mystiska väsen, och å andra sidan att kommunen visar röda siffror i i stort sett alla undersökningar som görs. Det liknar mycket den stigmatisering som kan finnas i storstädernas förorter. Antingen skriver tidningarna om karneval och exotism, eller så är det katastrofnyheter.utgrav foto nina fridell

Att få kunskap om sin hemtrakt, oavsett hur länge du betraktat den som ditt hem, kan skapa en känsla av tillhörighet. En känsla som kan delas mellan den som bott länge på en plats, och den som nyligen slagit sig ner. The non existent center anordnade en modern utgrävning för att uppnå just detta:
– Det var en experimentell metod för att undersöka bygden och dess historia och för att prova sätt att arbeta gemensamt. Vi bjöd in några av dem vi lärt känna här, och sen gick vi till olika anslagstavlor. Där tog vi ner affisch för affisch och kunde se vad som hänt i kommunen under åren. Det var hbtq-kaféer, rockklubbar, Jujutsu-träningar – det blev ett sätt att utforska samtidshistorien, säger Jonas Gren.utgrav kulturkvall fot nina fridell

Konkret metod för att välkomna nyanlända
Ett annat sätt för konstnärskollektivet att lära känna invånarna i Ljusnarsberg var att engagera sig i ABF:s språkkafé:
– Som nyanländ har du inte rätt till SFI-undervisning förrän du fått asyl. Att träffas och prata svenska i några timmar var ett väldigt bra sätt för att bidra med något, knyta kontakter och lära känna folk. Det var så vi lärde känna flera av personerna som vi senare gjorde en föreställning med, säger Jonas Gren.


Foto
Gruvbild: Olof Melander Lange
Porträtt av Jonas Gren: Linda Gren
Övriga bilder: Nina Fridell
För fler bilder, se Ställbergsgruva.se


Jonas Grens boktips till BTJ-bloggens läsare

Stig Claesson – Vem älskar Yngve Frej (1968)
– Lika aktuell som när den kom om avfolkning, turism och liv och död.

Landet utanför – Kristina Mattsson (2011)
– Bra orientering i frågor som handlar om hela landet.

Kontinentaldrift – Dan Jönsson (2014)
– Mycket bra bild av samtidens Europa, präglat av ökad ojämlikhet och fascism.

Kollaps: Livet vid civilisationens slut – David Jonsstad (2012)
– En bra orientering i de ekologiska, ekonomiska och energimässiga kriser vi befinner oss i.


Jonas Grens boktips samt hans diktsamling Överallt ska jag vara i centrum finns i vår nätbokhandel. Jonas Gren debuterade 2014 med diktsamlingen Lantmäteriet, utgiven på 10TAL. Den följdes upp av Överallt ska jag vara i centrum, som gavs ut 2015 av Non Förlag. Han är engagerad i klimat- och kulturfrågor och läser en masterutbildning i social-ekologiska system vid Stockholm Resilience Center, samt är redaktionsmedlem för Klimatmagasinet Effekt