Tre röster om sommartider på bibblan

Kollage Cajsa Broström och Bubblan

Bibliotekskonsulent Cajsa Broström t.v. (Foto: Elisabeth Ohlson Wallin) och Helena Nilsson från lästeamet t.h.

Sommartid på bibblan kan vara stiltje, semesterstängt eller en alldeles, alldeles superspäckad period. Vi har pratat om strandnära popup-bibliotek, berättelsevagnen Bubblan och sommargäster med tre bibliotekarier.

Cajsa Broström är bibliotekskonsulent och teamledare för lässatsningen i Eskilstuna kommun. Under sommarmånaderna rullar Bubblan omkring på stadens gator och bjuder in till spontana möten kring berättelser.
– Med Bubblan kan man arbeta med berättande på ett lekfullt och lustfyllt sätt. Vi har handdockor och utklädningskläder med oss, och försöker locka fram barnens egna berättelser och skapa helt nya historier tillsammans.

Bubblan ägs gemensamt av länsbiblioteken i Västmanland, Sörmland och Örebro län.
– Den har rullat i fem år, och kommunbiblioteken kan boka den för att göra aktiviteter utanför det fysiska biblioteket.

Att gå utanför bibliotekets vanliga lokaler och istället dyka upp på platser där många människor vistas sommartid är ett relativt enkelt sätt att arbeta läsfrämjande under semestrarna, tycker Cajsa Broström. Då ges också tillfälle för de som inte är stammisar på bibblan att upptäcka bibliotekens utbud:
– Jag tycker att man kan försöka möta människor på badplatser, parker eller festivaler. I Västerås har de till exempel ett bad-bibliotek vid en pool där många barn och unga samlas. Bibliotekspersonalen går dit med en dramaten full av tidskrifter, mangaserier och roliga böcker, en enkel och jätterolig aktivitet.

Till hösten hoppas Cajsa Broström få till ännu fler möten med barn och unga, utanför det fysiska biblioteket:
– Jag jobbar med en lässatsning och är därför inte så bunden till bibliotekens ordinarie verksamhet. Jag ser till exempel fritids eller kollo som bra ställen att komma ut på med sin verksamhet, och man behöver inte alltid utgå från läsandet, utan kan till exempel berätta spökhistorier tillsammans med barnen. Biblioteken är ju så mycket mer än sina litteratursamlingar.

Görel Reimer och Caisa Svärdén jobbar uppsökande under sommaren.

Görel Reimer och Caisa Svärdén jobbar uppsökande under sommaren.

– Vi vill synas utanför det fysiska bibliotekets väggar, och på så sätt hitta nya besökare. Det är ett sätt att marknadsföra våra bibliotek. Vi kommer stå tre dagar på Vellinge torg, vi kommer finnas på plats under sandskulpturtävlingen i Falsterbo den 26 juli och så kommer vi vara tre dagar på Kämpingestranden i Höllviken, säger Görel Reimer.

Hon är samordnande bibliotekarie på Vellinge bibliotek och under sommaren driver hon projektet ”Biblioteken flyttar ut” tillsammans med Caisa Svärdén, samordnare på  Höllvikens bibliotek.

– Vi erbjuder lån av barnböcker, pocketböcker och tidskrifter och vi kan ställa ut lånekort. Men huvudsyftet är ju att prata med människorna i Vellinge, både kommuninvånarna och sommargästerna. Utbyta boktips, fråga om vad biblioteken ska vara till för och skapa relationer på ett informellt sätt.
Vi kommer ha ett tält med lite loungemöbler, parasoll, och en boksnurra. När vi är på stranden så blir det nog en filt med böcker, vi håller det enkelt, säger hon.

Helena Blomqvist

Helena Blomqvist

Helena Blomqvist är bibliotekssamordnare i Kungshamn, Sotenäs kommun.
Under sommarhalvåret ökar invånarantalet med det fyrdubbla, från 9000 till nästan 40000. Många har sommarboende i kommunen och Smögen lockar även båtfolket:
– Från midsommar och fram till slutet av augusti har vi mycket folk. Eftersom vi måste ha våra semestrar, så går vi runt på färre folk trots att vi egentligen skulle behöva mer personal. Så fokus ligger på att hålla öppet och vara i lånedisk, och så får det bakomliggande arbetet som vi gör ligga lite lågt.

Lånar sommargästerna andra typer av böcker?
– Det är ingen direkt skillnad faktiskt, men så klart är det mycket semesterläsning. Deckare och romaner i första hand, men däremot är det nästan ingen som lånar studielitteratur.

Vad är sommarläsning för dig?
– När folk frågar efter en bra bok på sommaren, så plockar jag gärna fram en riktigt bra deckare. Jag tycker själv om Jussi Adler-Olsens böcker och Ann Rosman om man vill ha lite lättsammare deckare med historiskt tema.