Vårinspiration från en expert på vilda växter

Emilia Blom

Vi bad Emilia Blom att dela med sig av lite inspiration nu när våren på allvar gör sitt intåg.
Hennes passion är att plocka vilt växande växter, att använda i matlagning, hudvårdsprodukter eller som vacker dekoration. Varje fredag skickar hon ut nyhetsbrevet Dags att plocka, med tips om vad som är ätbart i naturen just nu.

1. Boktips: GrönsakslexikonFB bild Grönsakslexikon_0_

En perfekt bok för den som vill inviga våren med att nörda in sig rejält på växtbaserad kost! På 224 sidor beskrivs över 400 råvaror från plantriket – med utförlig och vackert illustrerad information kring tillagning, säsong, förvaring och näringsinnehåll. Du behöver aldrig mer undra hur svart vitlök ser ut eller vad du kan använda körvelrot till.

Vi har precis hunnit packa upp den här sprillans nya boken som är skriven av Pelle Bosta, Isabella Vikberg, Nina Westerlind och Gunnar Netz, utgiven på Natur & Kultur.

2. Trend i vår: Hantverk + Växter

I höstas fullkomligt drunknade inredningsvärlden i hemmagjorda makramé-amplar. Det återupplivade 70-talspysslet passar alla stilar och är superenkelt att göra själv. I vår har trenden inte mattats av. Snarare tvärtom. Nu lägger vi till växtfärgning av garn och tyger, samt vävning av väggbonader. Gärna med naturmotiv och egentillverkade pärlor. Med andra ord blir det pyssel-bonanza i vår! Så se till att boka in dig på närmsta kurs i ampeltillverkning eller anordna en egen på biblioteket?
Vår största inspirationskälla på temat är australiensiska sajten Alchemy http://thealchemystore.bigcartel.com/blog I Stockholm finns gänget på hantverka.com http://hantverka.com/ I Skåne får ni inte missa nystartade Butikfabrik som ligger på S:t Knut i Malmö. De har hittills hunnit köra en kurs i makramé, förhoppningsvis blir det fler http://butikfabrik.tumblr.com/

3. DIY hudvård

Nu vaknar naturen till liv igen och vårens primörer är proppfulla av antioxidander, astringenter och tanniner – allt som är bra för att boosta trött vinterhud! Om du vill ägna våren åt att göra egna hudvårdsprodukter får du inte missa malmöföretaget Organic Markers receptblogg! Här finns mängder av recept på skrubbar, krämer, oljor och ansiktsmasker. Allt kan du göra själv hemma i köket! En bra start är att läsa deras introduktion till att göra egen ekologisk hudvård: http://blog.organicmakers.se/att-gora-sin-egen-ekologiska-hudvard-en-introduktion/

 


Du hittar Emilia Bloms boktips Grönsakslexikon i vår nätbutik.