Succétidningens chefredaktör: Vego är mer än en trend

Succétidningens chefredaktör: Vego är mer än en trend

rain_vegourmet

Rain Lundberg är chefredaktör för mattidningen Vegourmet som helt och hållet fokuserar på grön och säsongsanpassad mat. Vegansk matlagning är en av 2016 års stora mattrender men Rain Lundström slår fast att det är så mycket mer än bara en trend.

Vegomaten var verkligen på tapeten under 2015. Blir det ännu mer under 2016?Vegourmet-feat1-530x350
– Jag tycker att vi redan under januari har sett prov på vad 2016 kommer att betyda för vegomaten. Allt från att Stockholms nya gigantrestauang Mother med Melker Andersson i spetsen satsar på veganskt, att Max Hamburgare lanserar ett stort vegetariskt utbud till att både skolor, hotell och vanliga mattidningar börjar fasa ut köttfixeringen, och att fler och fler företag använder ordet veganskt i sin marknadsföring. I alla trendspaningar jag har läst spås veganskt bli stort 2016, men klart är att det handlar om något mer ihållande än en trend.

>>>I vår näthandel finns massor av aktuella gröna kokböcker<<<

Fler kokböcker än någonsin har grönt tema i år. Om Vegourmet gav ut en kokbok, vilken inriktning skulle ni välja? 
– Vi vill såklart fylla det tomrum som ändå finns, trots den gröna explosionen på bokhyllorna. En kokboksidé vi jobbar med just nu är en vegansk kokbok med stenhårt fokus på säsong och svenska råvaror. En av Vegourmets främsta styrkor är vårt fantastiska matfotografi med vilket jag är övertygad om att vi kan visa att sötpotatis och brysselkål kan vara minst lika sexigt på tallriken som exotiska frukter.

Tisdagen den 19 januari har tv-programmet Vegorätt premiär, SVT:s första vegetariska matprogram. Hur är dina förväntningar?vego
– Jag tror programmet kommer hålla en bra balans mellan lättillgängligt och lite mer vegonördigt. Programmets hälsofokus känns rätt i tiden och kommer helt klart gå hem hos många. Jag ser fram emot att följa Vegorätt, Karolina och Eleonor som leder programmet är riktigt kunniga, kreativa och har en vettig syn på mat. Det är helt otroligt att Sverige äntligen har fått ett helt vegetariskt matlagningsprogram. Nu kan vi bara vänta på att att det banar väg för mer grönt i rutan, skulle vara kul att se ett vegoprogram med annat fokus än hälsa. Det här är bara startskottet och innan vi vet ordet av lagas det veganska husmanstallrikar med vegobiffar och brunsås, friterade kladdkakor och riktigt flottiga majonnäser utan minsta hälsotänk på tv.

Rain Lundström är chefredaktör för helt vegetariska mattidningen Vegourmet som fokuserar på säsong, råvaror och ekologiskt. Tidningen har funnits sedan december 2014 och säljs hos drygt 1000 återförsäljare landet runt. Förutom tidningen och planerna på en kokbok så finns det också en Vegourmet-app.


Rain Lundströms 5 boktips på tema vego:

Green Kitchen Travels – David Frenkiel & Louise Vindahl green
– Södermalmsparet bakom succébloggen Green Kitchen Stories andra bok. Med magiskt vackert fotografi, unika recept och precis lagom mycket hälsotänk sammanfattar de sin jordenruntresa.

Plenty More – Yotam Ottolengi
– Ottolengi är en kunnig kock som har en inspirerande ingång till vegoköket. Boken är uppdelad i tillagningstekniker och är riktigt fin läsning med mycket smakinspiration.

Eating Animals – Jonathan Safran Foer
– En lite annorlunda typ av djurrättslitteratur som är svår att inte gripas av. En viktigt bok, framför allt då den fått så många vego- och djurrättsskeptiker att tänka i helt nya banor.

Bönor, ärtor, linser – Jenny Damberggreen02
– Jag gillar kokböcker som nördar ner sig i ett specifikt ämne. Damberg tar upp tillagningstekniker, smakkombinationer och allt annat man behöver veta, och blandar upp med riktigt trevliga recept.

Grönsaker: tillbehör och garnityr  Tommy Myllymäki
– Jag tror vi måste lära oss respektera grönsaker för att laga riktigt bra mat. Myllymäkis bok utgår från ett vettigt tänk kring råvaror som tar hänsyn till att framhäva deras naturliga smaker.