Att bokcirkla i pandemitider

Publicerat av BTJ den 23 april 2020 15:23:52 CEST
BTJ

LENA-K-Edman-2017-07-28-SVARTVIT

Hur håller man bokcirkeln levande under pågående pandemi? Författaren Lena Kjersén Edman delar med sig av sina tankar kring bokcirkeln som social aktivitet på distans, något som blivit allt vanligare i coronatider. Texten är hämtad ur Lenas kommande bok, Livet i bokcirkeln som utkommer hösten 2020 på BTJ Förlag.

O, så många livaktiga digitala bokcirklar det finns på nätet!

Cirklar online som läser feelgoodlitteratur, cirklar som läser klassiker, cirklar som läser Selma Lagerlöf. Ambitiösa cirklar som "Tala om boken" eller "Babels bokklubb". Och lättsammare - som Facebookcirkeln "Snacka om böcker".

Jag kan inte räkna dem alla. Och många av dem är demokratiskt och generöst öppna för deltagande.

Vårvintern 2020 berättar den ena bokcirkeln efter den andra (en bokcirklare ger aldrig upp!) hur man försöker fortsätta att bokcirkla - trots att en smitta har tagit världen i sitt grepp.

Några cirklar samtalsträffas digitalt på nätet via Zoom eller Messenger.

Så gjorde i april läsgemenskapen "Bokmannen". Den roman som herrarna då diskuterade var vardagsskildringen De av den danska författaren Helle Helle.

Värden, som hade valt boken, hade dragit till Roslagen och de andra läsande herrarna var också utspridda i geografin.

Jag fick en hälsning från kvällens värd där han berättade att samtalet fungerade nästan lika bra som vanligt fastän "det kulinariska mervärdet blev litet urholkat".

Inte förvånande har Albert Camus klassiker Pesten fått ett uppsving under coronaepidemin. Alla exemplaren på Stockholms stadsbibliotek är utlånade och många står i kö.

En kvällstidnings kulturchef passar på att, via en chatt, dra igång en bokcirkel. Och hon välkomnar förstås alla läsare att dela med sig av de tankar som romanen kan ge upphov till.

I många bokcirklar väljer man under denna tid dock att träffas fysiskt trots allt – men med långa avstånd mellan deltagarna. Och alla åläggs att tala högt så att alla hör!

Några läslystna och samtalssugna kvinnor berättar för mig att de nyligen haft möte i sin cirkel, sittande glest ute i solen runt en vintertorrlagd fontän.

De tre av deltagarna som inte vågade sig ut, de fick delta med hjälp av en högtalartelefon.

Allt kan lösas.

Lena Kjersén Edman

Vad-ska-vi-läsa-i-bokcirkeln

 

År 2019 utkom Lena Kjersén Edman med boken Vad ska vi läsa i bokcirkeln? Boken finns bland annat att köpa i vår butik.

Ämnen: Läsfrämjande, Samhälle, Sociala medier, BTJ Förlag, Litteratur