BTJ-bloggen

Sprid läsglädje under ”Boktober”

Skriven av BTJ | den 29 september 2023 11:38:05 Z


Boktoberloggan bredvid Charlotta Lindell Wiik. Foto: Bonnier

Det läsfrämjande fenomenet Boktober har i Sverige puttrat på sparlåga men i år väntas en nytändning för att lyfta läsglädje och uppmärksamma litteratur.– Målet var att hitta sätt för att öka intresset för litteratur och läsning, säger Charlotta Lindell Wiik, storkundsansvarig på Bonnierförlagen.

Inspirationen kommer, som med så mycket annat, från de engelskspråkiga länderna men Boktober har fått en växande skara litteraturälskare bakom sig även i Sverige.

– Vi kikade då på konceptet Booktober, som är stort i engelskspråkiga länder såsom USA och Australien och kom fram till att det vore spännande att överföra även till Sverige. Boktober är ett samlingsnamn för en mängd sätt att lyfta litteraturen lite extra under oktober månad. Det ordnas festivaler, insamlingar samt event i skolor och bibliotek. Även media och bok-influencers använder namnet för att tipsa om böcker på olika sätt.

Ett läsljus i oktobermörkret
Boktober har levt en tynande tillvaro i Sverige åtminstone sedan 2001. Nu förväntas aktiviteter inför och under Boktober återtända initiativet och ge läsningen ett lyft. Alla Bonnierförlagen står bakom initiativet, personer från olika avdelningar håller i det praktiska.

– Vi sår ett frö i år och hoppas på att det ska sprida sig organiskt över landet till nästa års Boktober så att både skolor, bibliotek, andra förlag och återförsäljare är med och sprider läsglädjen på kreativa sätt. Hittills har vi fått idel positiva reaktioner från dem vi har pratat med och många kommer att vara med och lyfta konceptet redan i år. Det verkar vara efterlängtat att få jobba med ett positivt budskap i en tid när det är så tufft på många sätt. Det är ett ljus i mörkret som behövs lite extra nu.

För privatpersoner som vill lyfta litteratur under Boktober föreslår Charlotta att de använder sociala medier. För det syftet finns nu en särskild Boktober-logga som finns att ladda ned här.

– Till exempel lägga ut en lista med de böcker du ser fram emot att läsa under hösten och dela med dina vänner, med uppmaningen att de ska göra detsamma. Eller dela lästips i sociala media och tagga vänner för att fråga vad de vill tipsa om i #Boktober. Det är ju också ett sätt att hålla läsglädjen vid liv!

En naturlig del av hösten
Förhoppning är att Boktober ska bli en naturlig del av hösten, precis som Läslovet har blivit, så att alla som arbetar med böcker i Sverige (och kanske i hela Skandinavien om man får tänka riktigt stort) har med det i planeringen när det ska skapas material och innehåll. Oktober är ju ändå den perfekta månaden för att kura upp sig i soffan med en god bok!

Årets Boktober avslutas med de första dagarna i höstterminens läslov. Det tycker Charlotta kan kombineras för att ytterligare främja läsglädjen.

– Man kan starta läsutmaningar som sträcker sig över hela perioden eller en bokklubb, där man ses efter lovet och pratar om det man läst. Läs gärna Boktober.blogspot.com och låt er inspireras av hur lärarna i en mellanstadieskola använde Boktober som en läsutmaningsmånad på ett kreativt sätt.

Enligt principen ”barn gör inte som man säger, de gör som man gör” tycker Charlotta att läsfrämjandet börjar med att vara en god förebild.

– Som vuxen är det viktigt att vara bra förebilder för barnen i vår närhet. Om vi läser böcker hemma under Boktober i stället för att slå på teven kommer det bli lättare att få barnen att göra detsamma.