BTJ-bloggen

De stora satsningarna på biblioteken måste bli av nu

Skriven av BTJ | den 1 februari 2022 13:38:15 Z

Anette Grönroos, vd för BTJ. Foto: Sebastian Borg

Pyttesmå bibliotek lanserade av Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet har ploppat upp på ett hundratal platser i Sverige. Att kulturministern invigde projektet är bra, det visar att regeringen värderar att synas i bibliotekssammanhang. Men kärleken till Sveriges mest spridda kulturinstitution får inte stanna vid punktinsatser och en läpparnas bekännelse. Även de stora, viktiga satsningarna måste bli av.

Tillsammans med 20 förlag och kulturhuset Lava i Stockholm har minibiblioteken fyllts med sammanlagt ungefär 8000 böcker. Det är toppen. Att en i sammanhanget så pass liten aktör som Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet (NBV) vill bygga vidare på sin stolta bibliotekshistoria måste berömmas. Samtidigt står Sveriges bibliotek och väntar på att regeringen ska agera i flera riktigt stora frågor.

Det är nästan så att man börjar undra om en drake vaktar Demokratins skattkammare. Sedan mars 2019 har förslaget till en nationell biblioteksstrategi legat på Kulturdepartementets bord. I stället för att resultera i handling har utredningen legat till grund för fler utredningar, som Skolbibliotek för bildning och utbildning och Från kris till kraft - Återstart för kulturen. Båda färdigställda i fjol. I september 2021 hade dåvarande kulturminister Amanda Lind hoppet uppe för att den nationella biblioteksstrategin skulle vara på plats innan nyår så blev det inte.

Vi väntar fortfarande på att skolbiblioteksutredningen ska resultera i en lagändring som kan ge Sveriges skolor och deras skolbibliotek en tydligare spelplan. Under januari kom signaler från regeringen om att ett beslut var på gång under månaden. Men när månadens slut började närma sig meddelade skolminister Lina Axelsson Kihlblom att hon skulle återkomma i frågan och hänvisade till ett PM i sin handväska. Ett besked som både väcker nyfikenhet och frustration. Varför sparar hon PM:et i sin handväska? Ska hon likt Muminmamman dra fram pappret när det som mest behövs? Bättre vore om en proposition färdigställdes så att den kan diskuteras och komma närmare en lagändring. Visst är det valår – men Magdalena Anderssons regering har visat i flera andra frågor att det inte är ett hinder för att fatta stora beslut.

Den uppenbara skillnaden mellan vad som föreslås i biblioteksstrategin och utredningarna, jämfört med NBV:s satsning, är pengar. Att inviga minibiblioteken kostade dem inte ett öre. Det är dags för regeringen att sluta dra fötterna efter sig och fatta de stora, viktiga besluten. Statsministrarna Löfven och Andersson har båda lyft fram biblioteken i sina regeringsförklaringar de senaste åren. Visst, det satsas på biblioteken lite här och där, det ska inte glömmas bort. Men de stora, viktiga besluten för biblioteken i Sverige, lyser alltjämt med sin frånvaro.

För snart fem år sedan publicerade Svensk Biblioteksförening rapporten ”Sverige – Så in i Norden efter”. Den visade hur Sverige halkat efter våra grannländer i flera biblioteksfrågor eftersom vårt land saknat en nationell bibliotekspolitik. Jag tror att många delade min förhoppning om att det skulle bli ändring på det de efterföljande åren. Det hoppet har jag fortfarande kvar. Men för att det ska infrias behöver regeringen ta beslutsmodet till sig, öppna börsen och våga satsa stort, nytt och nationellt.

Anette Grönroos, vd BTJ