Ett kaninhål? En garderob? Nej, ett skafferi fullt av nya världar

Publicerat av BTJ den 20 september 2023 08:58:20 CEST
BTJ

temaskafferiet-My-Grundström-och-Susanne-Sandström
My Grundström och Susanne Sandström har tillsammans skrivit Temaskafferiet för slukaråldern. Foto: privat
Litteraturen släpper in oss i nya världar och låter oss leva andra liv, precis som kaninhålet i Alice i Underlandet eller garderoben i böckerna om Narnia. På BTJ Förlag är det ett skafferi som är portalen till alla nya upplevelser. Nu i ny tappning för barn i åldern 9–12, den så kallade slukaråldern.

– Det är en så viktig och spännande ålder i ett läsande liv. Horisonterna vidgas, böckerna blir i många fall mer komplexa och en större genrebredd finns i utgivningen, säger My Grundström, som är en av författarna till Temaskafferiet för slukaråldern som kommer ut 25 september.

Som bibliotekarie är hon väl insatt i hur viktigt verktyg ett översiktsverk som Temaskafferiet är.

– Bibliotekarier omvärldsbevakar och läser mycket men ibland kan det vara skönt att ha en översikt att tillgripa när frågor om tematik dyker upp. Barn i slukaråldern frågar efter böcker på olika teman - läskiga, zombier, katter, fantasy. Föräldrar och andra vuxna frågar efter olika teman de behöver prata om. Det kan vara döden, sorg, skilsmässa eller för att de önskar förklara och samtala kring demokrati, rättigheter, historiska skeenden. Lärare frågar efter teman som faller in under läroplanen, eller som ska vara stoff för diskussioner och samtal i klassrummet.

Inspiration till läsning

Boken är ett registerurval över böcker på olika teman att arbeta med i klassrummet, samtala kring hemma, på biblioteket eller med kompisar.

– Det ska inte heller glömmas att boken kan användas för ren läsinspiration och boktipsande. Ofta har barn ett specifikt intresse, då kan Temaskafferiet fungera som hjälp att hitta rätt böcker och inspiration till vidare läsning, säger medförfattare Susanne Sandström, som också är bibliotekarie och sitter i styrelsen för barnboksorganisationen IBBY Sverige.

Susanne Sundström var också författare, tillsammans med Hanna Melén, till Temaskafferiet : barnböcker i teman för förskolan och de första skolåren som kom ut 2020.

– Den största skillnaden mellan böckerna är åldersmässigt, det sker en hel del vad gäller intressen och mognad mellan första skolåren och slukaråldern där barnen i mångt är på väg in i tonåren. Funderingarna, intressena och vad som är viktigt skiftar och det speglas också i litteraturen. “Slukarbarnen” kan, och vill, ofta också läsa böcker med mer text, med ett mer avancerat berättande, säger Susanne Sundström.

 

Temaskafferiet för slukaråldern

My Grundström och Susanne Sandström
ISBN: 9789170188794
Utgivningsdag: 2023-09-25
Beställ boken här

Ämnen: Barn, Läsning, Biblioteksfrågor, Inspiration, BTJ Förlag, Litteratur, Bibliotek