Författarskola och skrivtävling lockar unga att debutera

Publicerat av BTJ den 22 april 2024 15:39:58 CEST
BTJ

forfattarskol_RoS
Foto: Rabén & Sjögren

Barnboksförlaget Rabén & Sjögren har startat en författarskola för ungdomar mellan 16 och 22 år. Bookmark anordnar en skrivtävling för tonåringar mellan 16 och 19 år. Båda förlagen vill ge fler unga, nya röster chansen att bli publicerade.

– Jag sökte mig hit eftersom jag älskar att skriva, men jag har inte lyckats strukturera mig tillräckligt för att faktiskt skriva klar en berättelse, säger Maja, som har antagits till Rabén & Sjögrens författarskola.

Kursen är kostnadsfri och leds av författaren och dramatikern Seluah Alsaati, som vann Författarförbundets pris Slangbellan 2021 för sin debut Inte din baby.

Till skillnad från Rabén & Sjögrens författarskola som redan har dragit i gång finns det goda möjligheter för alla mellan 16 och 19 år att delta i Bookmarks skrivtävling. Senast 31 juli ska bidragen levereras till förlaget. Vinnaren får 10 000 kronor, en VIP-resa till Bokmässan i Göteborg och publicering i tidningen Allas.

En litterär nytändning

Under författarskolans sex kurstillfällen lär sig deltagarna hur en berättelse byggs upp, hur karaktärer kan utvecklas, vad en dramatisk kurva är och hur ett förlag bearbetar texter. Men redan nu har deltagarna fått en litterär nytändning.

– Ja! Jag känner mig mycket mer inspirerad när jag fått ta det av den här världen full av bokälskare. Alla här är så taggade, vilket gör att man blir så glad och verkligen motiverad. Här får vi se att det finns verkliga chanser att komma någon vart med skrivandet, säger Maja.

Ett mål är att deltagarna ska skriva varsin novell som ges ut i en antologi av Rabén & Sjögren nästa år. Då kommer de unga deltagarnas texter finnas till utlån på ett bibliotek.

– Det känns spännande, jag trodde inte att det var möjligt, säger Noora Alsaeedi.

Det finns dock gott om andra stora bokdrömmar i gruppen.

– Jag vill skriva en bok som berör många och som gör skillnad i någons liv. Att få någon att känna sig mindre ensam i situationer där man tror sig vara den enda, säger Linnea Erhardsson.

L.L Pilquist, som också går på Författarskolan, vill skriva något i samma genre som favoriten J.R.R Tolkien.

– Jag drömmer om att skriva en fantasybok. Helst ska den utspela sig i en värld med extensiv ”worldbuilding”. Alltså ska världen vara realistisk men ändå fantasifull.

Läs mer om författarskolan på Rabén & Sjögren, mer information om Bookmarks skrivtävling kommer på bookmarkforlag.se i slutet av april.

Ämnen: Läsning, Läsfrämjande, Inspiration, Litteratur