Ny bok från BTJ Förlag: Klaras och Lottas skolbibliotek

Publicerat av BTJ den 16 december 2021 14:40:40 CET
BTJ

Blogg-Klara och LottaLotta Davidson-Bask (t.v) och Klara Önnerfält (t.h) är aktuella med sin nya bok med fokus på skolbiblioteksfrågor. Foto: Sebastian Borg

Hur kan skolbibliotekarien göra skillnad? Och hur kan skolbiblioteket förbättra elevernas måluppfyllelse? Detta är några av de frågor som skolbiblioteksprofilerna Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält tar upp i sin nya bok Klaras och Lottas skolbibliotek. Utöver detta utlovas också en hel del igenkänning och många skratt.

Hej Lotta och Klara! Varför är skolbiblioteket så viktigt?
Vi har båda jobbat så pass länge att vi fått se hur skolbiblioteket kan göra skillnad om rätt förutsättningar ges. Skolbiblioteket är det enda biblioteket som når ALLA barn. Vi kommer själva från läsande hem där det funnits ett överflöd av böcker och läsande förebilder. Men alla har det inte så och för de barnen är det extra viktigt att skolan är en kompenserande faktor.

Varför har ni skrivit den här boken?
Vi hoppas att boken kan stärka och hävda skolbibliotekets och skolbibliotekariens betydelse för elevernas måluppfyllelse. Men förhoppningsvis kommer läsarna också känna igen sig, och tycka att boken är rolig.

Vilka ska läsa den här boken?
Skolpolitiker, skolledare, lärare, bibliotekarier och studenter. Med andra ord – alla som jobbar med skolrelaterade frågor!

Det kan vara ensamt att vara skolbibliotekarie. Vilka är era tre bästa tips till den som vill utveckla skolbiblioteket framåt, men inte vet hur man ska börja?
1. Läs vår bok!
2. Checka av listorna i vår bok.
3. Ha modet att stanna kvar på ditt jobb eftersom utveckling tar tid men vänd dig utåt och skaffa dig ett gott gäng av skolbibliotekarier som du kan nätverka med.

Och vad ska man göra om man är helt ny i rollen som skolbibliotekarie?
Skaffa dig en mentor, en klok person – som inte måste vara en bibliotekarie. Sedan tar du med dig några kollegor från skolan och åker på studiebesök till andra skolor med skolbibliotek.

Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält är skolbibliotekarier, läsfrämjare och driver tillsammans podcasten Flödet. Klara Önnerfält har tidigare skrivit Klaras läsprepp! (2020) på BTJ Förlag. Klaras och Lottas skolbibliotek utkom på BTJ Förlag den 15 december 2021.