Regnbågshylla! – Ny bok om barn- & ungdomsböcker med hbtqi-tema

Publicerat av BTJ den 12 juni 2024 12:06:13 CEST
BTJ

bloggbild_foto_Göran-Kvick
Författare Jenny Kvick-Sandberg bredvid sin nya bok Regnbågshylla! Foto: Göran Kvick

Den 15 juni släpps nya boken Regnbågshylla! som erbjuder idéer på hur du kan arbeta inkluderande med regnbågslitteratur.

– Jag hoppas att jag kan inspirera till ett roligt, inkluderande och meningsfullt arbete, säger Jenny Kvick-Sandberg som är barnbibliotekarie och författare till Regnbågshylla!

En regnbågshylla är en plats i biblioteket där besökare kan hitta böcker och andra medier med hbtqi-tematik. Bokens titel är en ordlek bibliotekens fysiska samling med hbtqi-litteratur som ofta placeras på en regnbågshylla och uppmaningen att lyfta fram, att hylla dessa böcker. För att underlätta på flera sätt är boken Regnbågshylla! Uppdelad i tre delar:

– Första delen är en metodbok med till exempel guide till regnbågshyllor och olika aktiviteter för barn och unga. I andra delen intervjuas sju personer och verksamheter som på något sätt arbetar med barn och, eller unga och hbtqi-litteratur och sista delen är en bibliografi med över trehundra bok- och filmtips för unga och resurser för pedagoger och bibliotekarier, berättar Jenny Kvick-Sandberg.

I sitt urval till den sista delen med bok- och filmtips har Jenny sökt en bred representation av hbtqi-personer både när det kommer till vad inom hbtqi som skildras och vem som skildras.

– Det är alltid svårt att prata om kvalitet som mått men jag vill att böckerna ska vara bra och passa målgruppen. En bra bok kan såklart betyda olika saker och få läsaren att känna en massa, det kan vara en bok som är rolig, spännande eller sorglig! När det kommer till långfilmer är utbudet rätt skralt. Jag har försökt välja ut filmer som ”säger något mer” om livet som ung hbtqi-person även om vissa av filmerna har tunga teman, säger Jenny Kvick-Sandberg.

Jennys tre bästa tips för att skapa en regnbågshylla:

  • Köp in dubbletter: För att säkerställa att hbtqi-böcker inte försvinner från övriga beståndet.
  • Använd regnbågssymbolik: Lyft fram hyllan med symboler som en prideflagga.
  • Rotera och uppdatera böcker: För att undvika att hyllan blir statisk.

 

REGNBÅGSHYLLA! – På bibliotek, i förskola och skola

Författare: Jenny Kvick-Sandberg
ISBN: 9789170188886
Utgivningsdag: 2024-06-15
Läs mer och beställ i vår butik