Skolbibliotek - hur gör man?

Publicerat av BTJ den 23 maj 2019 12:25:09 CEST
BTJ

Johanna och Emma cut

Hej Emma, nu får vi pausa lite med urvalsarbetet, för jag vill att vi ska prata lite om Starta, så att vi kan berätta för våra läsare om hur bra det är.

Vi börjar enkelt, kan du berätta vad Starta är för något?
Självklart, Starta är ett paket med 200 böcker för de skolor som inte har ett skolbibliotek sedan tidigare, eller för de som behöver uppdatera sitt gamla.

Vilka årskurser vänder vi oss till?
Starta finns för alla som går i skolan, både förskolan, grundskolan, och gymnasiet. Eftersom grundskolan i många fall har olika åldersspann har vi valt att dela upp de erbjudandena i sex olika paket (F-3, F-6, 4-9, 6-9, F-9).

Okej, vad innehåller Starta då?
Det innehåller hälften facklitteratur och hälften skönlitteratur. Det är böcker som vi tycker måste finnas på ett skolbibliotek – allt från lite äldre böcker, till kommande klassiker. Ett brett urval!

Men 200 böcker, det är väl inget skolbibliotek! Eller?
Nej, absolut inte – det kommer behöva fyllas på kontinuerligt, men det är en riktigt bra början.

Kan du ge några exempel på några titlar som är med?
Ja visst! Några titlar jag gärna lyfter är Vardagsjuridik för unga av Axel af Pedersen från 2017, Godnattsagor för rebelltjejer av Elena Favilli från 2017, Sandvargen av Åsa Lind från 2002 och Brorsan är kung av Jenny Jägerfeld från 2016.

Tack! Jag tror att många av våra läsare undrar hur vi tänker när vi gör våra urval till Starta, kan du berätta lite kort om den processen?
Vi vill förmedla läsglädje, för alla – så när vi gör urval har vi som mål att tänka på alla slags läsare. Vi vill också att böckerna ska kunna användas i undervisningen, så vi tittar på de olika läroplanerna. Jag har också arbetat på skolbibliotek och har en bra känsla för vad som fungerar.

Tack Emma, nu tror jag att våra läsare får en tydligare bild av Starta, men om de undrar något, visst kan de maila oss på skolan@btj.se om de har några frågor?
Det får de gärna göra!

Hälsar Emma, skolbibliotekarie och redaktör på Fixa skolbiblioteket.

 

Text: Johanna Slagbrand, bibliotekarie och redaktör på Fixa skolbiblioteket

Ämnen: Barn, Läsfrämjande, Biblioteksfrågor, Inspiration, Ungdomar, läslust, Skola, Läspeppen, skolbibliotek