Sveriges bästa lärare 2023 får bokbonus från BTJ

Publicerat av BTJ den 22 november 2023 11:30:14 CET
BTJ

Marie_Gustafsson_privat
Marie Gustafsson mottar priset för Sveriges bästa lärare 2023. Foto: privat
Marie Gustafsson som undervisar i matematik och svenska har blivit utnämnd till ”Sveriges bästa lärare” av Sydsvenska handelskammaren. Nu har eleverna på Vendestigens skola i Djursholm som bonus fått beställa böcker till sitt skolbibliotek för 20 000 kronor från BTJ.

– Alla elever har fått önska böcker som de vill ha för att läsa mer. Allt från lättlästa böcker, faktaböcker, läskiga böcker. Vi har inte stoppat dem i sina önskemål. De har fått önska fritt, berättar Marie Gustafsson.

Vendestigens skola har förskola och skola med elever från förskoleklass till årskurs sex. Alla skolans delar arbetar idag med Läslyftet, ett kompetensutvecklingsinitiativ som drivs av Skolverket. Läsning står på schemat varje dag och olika läsmiljöer har skapats i alla skolrum.

– Vi har läsgrupper där eleverna läser samma bok högt och diskuterar innehållet med appen Boksamtal som slumpmässigt väljer ut frågor kring innehållet, berättar Marie Gustafsson.

Hon undervisar i matematik och svenska för årskurs 1–6.

– Jag ser kolossala vinster i att läsa mycket, läsa mellan raderna och förstå olika begrepp. All problemlösning i vårt matematikmaterial, Singapore-matematik, bygger på bra läsförståelse tidigt, redan i årskurs 1, säger Marie Gustafsson.

Priset ”Sveriges bästa lärare” delas ut varje år och i motivationen för Maries utnämnning framhöll juryn hennes engagemang och tydliga pedagogik.

– Jag kände igen mig i att jag har hjälpt mina elever att utvecklas och känna glädje. Det är starkt och fint, säger Marie Gustafsson.

Utvecklats har även elevernas läsintresse.

– Det har utmynnat i ett intresse att läsa mer, framför allt hos de yngre eleverna. De tycker det är roligt och framförallt att få välja böcker som de är intresserade av och att vi som pedagoger inte väljer.

Och lite annorlunda känns det att gå till jobbet efter utnämningen.

– Ja, det tycker jag. Jag känner mig stärkt som lärare, att det jag gör är viktigt och att jag är betydelsefull för många unga, vetgiriga elever. Jag är stolt som en tupp och önskar att alla fantastiska lärare skulle få uppleva det jag gjort. Ensam är man inte speciellt stark så jag känner att jag delar den här utmärkelsen med alla mina fina kollegor på Vendestigens skola där vi utmanar varandra, diskuterar och ser eleven i fokus.

bokhörna_Vendestigens-skola
En bokhörna på Vendestigens skola.

 

 

Ämnen: Barn, Läsfrämjande, Skola, skolbibliotek