BTJ-bloggen

Vad kan en nobelpristagare säga oss om Libris kooperativa modell?

Skriven av BTJ | den 25 oktober 2019 11:23:51 Z

Det här är en text från nästa nummer av BTJ:s tidning Pronto, som handlar om den nationella katalogen och BTJs Bibliografiska service.

Första kvinna att mottaga Riksbankens ekonomipris i Alfred Nobels minne var Elinor Ostrom. Det fick hon främst för analyser av organisering kring samfälligheter, det vill säga hur allmänna resurser hanteras. Forskningen visade att decentralisering kan fungera utan statlig kontroll eller marknadens osynliga hand.

Tidigare hade svenska folkbibliotek ansvar för sina egna kataloger, nästan alla abonnerade på BTJs katalogservice. Men sedan biblioteken började ansluta sig till den nationella katalogen Libris har det ansvaret flyttats över till ett nationellt kollektiv. Den nationella katalogen vilar på en kooperativ modell.

Elinor Ostrom, statsvetare och nationalekonom.

Kataloginformationen i Libris är öppen data och en allmän resurs. Bibliotek anslutna till Libris åtar sig att bidra med data som ska säkerställa en aktuell och korrekt katalog. Samtidigt saknas mekanismer som hindrar bibliotek från att åka snålskjuts på andra biblioteks investeringar.

Hur kan då gemensamma resurser användas på ett bra sätt? Enligt Elinor Ostroms forskning behöver användarna, i det här fallet biblioteken, träffas och själva skapa ett regelverk, med åtgärder mot de som inte bidrar till det gemensamma.

Det är något som den nationella katalogen saknar.

Gunnar Rensfeldt, marknadskommunikatör på BTJ