”Vi vill vara den ensamjobbande skolbibliotekariens bästa vän”

Publicerat av BTJ den 13 december 2019 13:15:01 CET
BTJ

Skolbibliotekarierna Klara Önnerfält och Lotta Davidsson-Bask har podden FlödetEn podcast om skolbibliotek – varför inte? Så tänkte skolbibliotekarierna Klara Önnerfält och Lotta Davidsson-Bask, båda bosatta i Lund, och startade podden Flödet.

Som leverantörer av skolbibliotekslösningar försöker vi på BTJ alltid att lära oss mer om våra kunders behov. Därför tog vi en pratstund med Klara och Lotta för att få reda på mer.

Varför startade ni Flödet?

Klara: Vi tyckte helt enkelt att det saknades en podd om skolbibliotek! Vi har jobbat i skolbibliotekssektorn i 15 år och känner att vi har en del erfarenhet att gräva ur. Dessutom vill vi fördjupa oss i återkommande ämnen och problemställningar, vända och vrida på dem och komma fram till nya lösningar.

Varför ska man lyssna på er podd?

Lotta: Vi tycker att man ska lyssna för att bli inspirerad och intresserad. Många kollegor kan nog känna igen sig i de situationer och dilemman vi tar upp. Det är okej om folk skrattar åt oss men vi hoppas att de flesta skrattar med oss!

Vad vill ni uppnå med podcasten?

Klara: Vi gör podden för att själva förstå mer om skolbibliotek, men också för att nå ut till andra. Vi brukar säga att vi vill vara den ensamjobbande skolbibliotekariens bästa vän. En slags kollega i etern.

Klara Önnerfält vid mikrofon.

Finns det något avsnitt som ni är speciellt nöjda med?

Lotta: Jag är mest nöjd med avsnitt 10 där vi pratar om drivkrafter. Här berättar vi om vår väg in i yrket, och jag tycker att det blev både personligt och innerligt. Samtalet böljar fram mellan glögg och lussekattsätande och jag hoppas att lyssnarna känner sig inbjudna. Sedan vill jag också nämna vårt första specialavsnitt av Flödet läser, som ska vara en bokspecial med fokus på barn- och ungdomslitteratur, där Carina Gabrielsson Edling medverkar.

Klara Önnerfält gör sig redo
för att spela in ett avsnitt av podcasten.

Är skolbibliotekarieyrket världens bästa jobb?

Lotta: Det är världens bästa jobb! Detta då vi får vara en del av barns och ungas utveckling och har möjlighet att göra skillnad. Och störst skillnad gör vi för de som inte har någon vuxen hemma med biblioteksvana. En annan fördel är att vi har friheten att utforma vårt eget jobb. Som skolbibliotekarie kan man ofta gå under radarn – skolledningen vet inte riktigt vad vi gör vilket ger oss stort handlingsutrymme. Men det är samtidigt tråkigt att det ibland saknas förståelse för det vi gör och att man inte inser vikten av ett bemannat skolbibliotek.

Vilka poddar lyssna ni själva på?

Klara: Just nu är det mest P1 för min del eftersom de poddar jag lyssnat på har lagt ner eller pausat. Jag behöver verkligen lite nya poddkompisar så tipsa mig gärna!

Lotta: Mitt favoritprogram är Lundströms bokradio.

Intervju och text av Nora Lindkvist.

Klara Önnerfält ger under våren 2020 ut en bok om läsfrämjande insatser för barn och unga på BTJ Förlag

Läs mer om BTJ:s skolbibliotekslösningar här.

Ämnen: Poddar, Kommunikation, Skola, skolbibliotek