Anja Gatu: ”Sport och litteratur kan korsbefrukta varandra”

Publicerat av BTJ den 24 februari 2021 14:06:20 CET
BTJ

gatu_anja_3_Fotograf-Emma-Larsson_bred
Anja Gatu. Foto: Emma Larsson

Hur kan två bra ting som sport och läsning stärka varandra? Det har författaren och sportjournalisten Anja Gatu funderat mycket över. Hennes barnböcker om fotbollsstjärnor som Kosovare “Kosse” Asllani och Therese Sjögran har nu också fått sällskap av en bok om bandyesset Linnéa Larsson. Kan barndomsskildringarna i sporttappning locka läsare till sporten och idrottare till läsningen?

Vad fick dig att börja skriva böcker om sport för barn och unga?

– Att få syssla med mina två största intressen i livet – böcker och sport! Här kom min erfarenhet som före detta sportjournalist väl till pass – att till exempel låta fotbollsspelaren Kosovare Asllani bli en förebild där läsaren förstår att även en världsstjärna som Kosse har varit barn en gång i tiden – alla kan känna nervositet, och kanske rädsla för mobbning. Hur kan man i ett lag lära sig handskas med alla känslor som väller fram? Men jag vill också, via mina böcker, visa på glädjen i att idrotta och lyfta fram fotbollsspelande flickor.

På din hemsida så står det följande kloka ord ”sport och litteratur kan korsbefrukta varandra” - kan du utveckla det lite närmare?
– När jag under årens lopp besökt skolor så upptäckte jag barn som inte läser så mycket annat ofta lockas in i läsningen via idrottsperspektivet – att få läsa om något som de verkligen gillar! På så sätt blir sport en inkörsport till litteraturen och vice versa. Två saker är viktiga i samhället: att alla ska få idrotta på sina villkor samt att ha ett språk.

Fotboll och högläsning – är det ett nytt projekt eller något som du arbetat med länge?
– Med stöd från RF/SISU har jag under fotbollsturneringar läst högt för olika lag. Detta har varit mycket uppskattat – låta barnen själva reflektera över hur man blir en bra lagkamrat och en god vinnare – att läsa högt är verkligen som att vrida på en kran! Det får barnen att börja resonera. Genom högläsning kan man starta upp ett värdegrundsarbete som är oerhört viktigt. Jag är dessutom fotbollstränare i FC Rosengård (flickor 8-9 år) och där har vi testat högläsning i 15 minuter innan träningen, föreningen bjuder på frukt, och det har stärkt sammanhållningen i gruppen. Vi måste jobba läsfrämjande, att väcka läslust på alla tänkbara håll!

Vad har du i sikte nu när det gäller ditt författarskap? Någon ny bok på gång?
– Under våren 2021 kommer en helt ny bokserie för de yngre läsarna – nämligen Kattspionerna på Rosengård – här speglas de konflikter som finns i djurvärlden och samtidigt visas Rosengård som vardagsfond, istället för att enbart fokusera på miljonprogrammets problem som oftast lyfts fram. Idén till boken föddes när min dotter skulle ha sitt 6-årskalas. Det skulle vara ett Kattspionkalas. Då förstod jag inte vad en kattspion var - men efter det började jag se min omgivning på ett nytt sätt och insåg att världen var full av kattspioner …

Här följer en liten hälsning från Anja till alla skolbibliotek.

 

Ämnen: Barn, Läsning, Läsfrämjande, Inspiration, Lättläst, Kommunikation, Ungdomar, läslust, Skola, Läspeppen, Litteratur, skolbibliotek, Bibliotek