ArtikelSök blir starkare på både fram- och baksidan

Publicerat av BTJ den 16 december 2020 08:14:11 CET
BTJ

asok2

Nu uppdaterar BTJ ArtikelSök igen. Behovet av en artikeldatabas med kvalitetsgranskat material ökar när allt fler arbetsplatser och skolor jobbar på distans. Redan 2019 gjorde BTJ den hittills största uppdateringen av ArtikelSök. Den här hösten har ytterligare uppdateringar gjorts som gett tjänsten ännu ett lyft.

– Vi har försökt ta hänsyn till så många kundönskningar som möjligt. Många har exempelvis efterfrågatProduktion---Frida-S_600 möjligheten att kunna göra sökningar enbart på sådant som finns i fulltext redan från startsidan. Det finns nu, säger Frida Stenström, produktionsledare på Bibliografiska tjänster.

Men det är långt från den enda nyheten. Från BTJ:s perspektiv har ArtikelSök två sidor. Framsidan, den som våra kunder använder, och baksidan, den där allt material indexeras.

– Baksidan är minst lika viktig. Genom att ge våra redaktörer ett bättre arbetsverktyg kan vi göra ArtikelSök till en ännu mer relevant databas. Ändringar på baksidan syns kanske inte på ytan men det märks för användaren på andra sätt, säger Frida Stenström.

Ett sådant exempel är att redaktörerna nu kan jobba smidigare med ämnesord och klassifikationer.

– Det gör i förlängningen att vi kan arbeta mer effektivt och göra nya artiklar tillgängliga snabbare, säger Frida Stenström.

Nya, nya ArtikelSök har också fått en ny sökfunktion, eller nygammal är kanske mer korrekt att säga.

– Vi har återgått till den sökfunktion som fanns i gamla ArtikelSök. Den har fler finesser som vi märkt att en del av användarna saknat. De vill ha möjlighet att göra avancerade sökningar med exempelvis parenteser och booleska operatorer, säger Frida Stenström.

 

Förbättringar i ArtikelSök:

  • Sökning efter enbart fulltextartiklar redan på startsidan.
  • Filtrering av sökningar på antingen tidningsartiklar eller artiklar från tidskrifter.
  • Sortering på källor som kontinuerligt indexeras.
  • Möjlighet att förfina sökningar än mer, till exempel med hjälp av parenteser runt sökbegreppen – läs mer om detta och mycket annat i Söktipsen ute till höger i ArtikelSök.
  • Fler relevanta artiklar tack vare ett stort antal effektiviseringar på ArtikelSöks administrationssida (baksidan).

Ämnen: Källkritik, Medie- och informationskunnighet, skolbibliotek