ArtikelSök täpper till hålen mellan böcker och Google

Publicerat av BTJ den 13 november 2019 15:08:15 CET
BTJ

Asok

ArtikelSök är BTJ:s lättanvända och oberoende databas för svenska tidnings- och tidskriftsartiklar.

På Bjärreds bibliotek kompletterar ArtikelSök när böcker och Google går bet. Med bibliotekarien som guide kan folkbibliotekets vetgirigaste låntagare fördjupa sig i faktagranskat material.

”Det är en fantastisk tjänst”, säger Annika Christerson som är bibliotekarie på Bjärreds bibliotek. ”När man ska skriva någon egen artikel eller en bok då vill man ha en faktagranskad text”, säger hon.

Andra fördelar som Annika Christerson nämner är att man slipper reklam och kan ange tydliga källhänvisningar. Men det är inte bara skribenter som får svar på sina frågor med ArtikelSök.

Fyller ut mellan guideböckerna

En vanlig användare är personer som ska ut på resor och som letar efter aktuell information om sina besöksmål.

”De kommer och säger ’jag hittar ingen guidebok om detta’ och kan man leta upp någon artikel om en lite mer okänd stad som det inte finns en hel guidebok om”, berättar Annika Christersen.

Tidigare i år lanserades nya ArtikelSök. Tjänsten är nu mer lättanvänd och har en mer modern look.

”ArtikelSök är väldigt värdefullt tycker jag. Den nya versionen ser mer tillgänglig ut. Ser ut att vara enklare att använda”, säger Annika Christerson.

Tillgång till låsta artiklar

Ett annat populärt användningsområde är att komma åt artiklar som inte är fritt tillgängliga på nätet. Många söker produkttester inför större hushållsinköp.

”’Vi ska köpa en ny spis och jag har tittat på nätet efter tester men hittar inget bra’, så kan det vara”, berättar Annika Christerson.

Den informerade konsumenten är dock inte lika vanlig nedåt i åldrarna.

”Det är medelåldern och uppåt som känner till att det finns tester som man kan beställa från bibliotek.”

Det finns mer för den som vill gå djupare

Vanligen räcker de artiklar som finns tillgängliga i fulltext direkt i ArtikelSök. För den som verkligen vill dyka på djupet i ett ämne kan mer beställas från en artikeldepå.

”Det kan vara någon som exempelvis vill veta mer om en konstnär. Då kan man tillsammans ta upp en lista över tänkbara artiklar där det står beskrivet vad de handlar om. Sedan beställer de det.”

Ämnen: Digitalt, Digitalisering, Samhälle, Källkritik, Medie- och informationskunnighet, MIK, Bibliotek