Att skapa aktiviteter kring källkritik eller integritetsfrågor kräver ökad kompetens

Publicerat av BTJ den 12 mars 2019 13:51:42 CET
BTJ

 

Vikten av god medie- och informationskunnighet (MIK) är på mångas läppar och har senaste tiden omdiskuterats på hög nivå av bland andra Medieutredningen, regeringen och nationella biblioteksstrategin. Med anledning av detta ställde vi tre frågor till Marika Alneng, bibliotekspedagog verksam i Stockholm och författare till Folkbibliotek i förändring – navigera med medie- och informationskunnighet, som kom ut på BTJ Förlag i april 2017.


Marika-Alneng_2017Din bok Folkbibliotek i förändring – navigera med medie- och informationskunnighet toppar just nu BTJ Förlags försäljningslista – grattis! Det pratas mycket om MIK i biblioteksvärlden, vad tror du att det beror på?
– Tack! Jag tror att många med mig känner att det är viktigare än någonsin med ett kritiskt förhållningssätt till medier och information och att vi därför behöver exempel på hur vi kan jobba med det konkret i vår biblioteksvardag. MIK som begrepp är ändå hyfsat nytt så jag tror att det också finns en nyfikenhet att veta mer om vad det egentligen innefattar.

Hur kan bibliotekarier hjälpa låntagare att navigera med MIK?
– Vi gör det på många sätt redan, men jag upplever att vi betydligt oftare hjälper till med tekniska handhavanden vid datorerna än vi ger tid och utrymme åt fördjupade samtal och test av nya verktyg tillsammans med besökare. Att skapa aktiviteter kring till exempel källkritik eller integritetsfrågor kräver att vi har ökad kompetens, men också mod att experimentera och lära oss tillsammans med andra. Öppna verkstäder för redigering i Wikipedia eller workshops i Data Detox (hur man medvetet väljer inställningar i sin dator för få bättre kontroll över sitt digitala jag) är två exempel på konkret verksamhet som också leder till reflektion och samtal om hur teknik och medier fungerar och påverkar oss.Folkbibliotek_hi

>>>Boken Folkbibliotek i förändring navigera med medie- och informationskunnighet finns i BTJ:s nätbokhandel<<<

Vilka bör läsa din bok?
– Alla som vill veta mer om vad MIK är men som också önskar inspirerande, praktiska exempel på hur andra bibliotek jobbar med medie- och informationskunnighet i sin verksamhet.

Vill du veta mer? Marika Alneng framträder på Bokmässan i år (2017), tillsammans med Johanna Lundeberg (bokaktuell med Tänk först – dela sen!) deltar hon i miniseminariet Navigera källkritiskt i en föränderlig medievärld torsdag 28 september kl 11.30-11.50. Missa inte det!

Ämnen: Biblioteksfrågor, Digitalisering, BTJ Förlag, Källkritik, Medie- och informationskunnighet, MIK