"Bilda en bokcirkel och du skall aldrig ångra dig" – Lena Kjersén Edman delar med sig av sina bästa bokcirkeltips!

Publicerat av BTJ den 12 mars 2019 13:53:32 CET
BTJ

Cover_Bokcirkeln-636x308

Att läsa och sedan prata om det man har läst. Bokcirkeln som kulturellt fenomen och kanske landets bredaste folkrörelse, den har funnits i flera hundra år och gått från att förknippas med studieförbund och överklassaktivitet till att bli på samma gång hipp och folklig. Bokcirklandet idag utövas såväl inom digitala storsatsningar som hemma i folks vardagsrum. För några år sedan upplevde bokcirkeln en renässans som verkar hålla i sig: snart sagt alla är eller har varit med i någon form av bokcirkel! Men det är alltid samma fråga som återkommer: vad ska vi läsa i bokcirkeln?

Författaren, litteraturvetaren och den vana bokcirklaren, Lena Kjersén Edman delar i sin senaste bok Vad ska vi läsa i bokcirkeln? Lästips och hur vi får fart på samtalet med sig av egna bokcirkelerfarenheter.

Lena, du har skrivit en bok om bokcirklar, varför?
Därför att jag unnar alla att ha kul tillsammans. För hen som samtalar med vänner om läserfarenheter och livserfarenheter – hen har aldrig tråkigt!

För vem har du skrivit den här boken?Vad-ska-vi-läsa-i-bokcirkeln
För dem som längtar efter att få boksamtala med vänner – men också för dem som redan är med i en bokcirkel, men där deltagarna i cirkeln behöver ny energi.

Att läsa och sedan prata om det man har läst – hur viktigt är det där samtalet efter att boken är utläst?
Den kloke författaren och litteraturpedagogen Aidan Chambers brukar säga (och jag håller med) att vi vet inte vad vi tänker och tycker om en bok förrän vi har pratat om den. I en bokcirkel där man känner sig trygg med varandra vågar man också "provprata" , det vill säga tillsammans treva sig fram till nya tankar om det lästa och om livet! Det är spännande!

I min bok ger jag för övrigt (snälla) specialknep att ta till när någon inte har hunnit läsa klart.

Hur svårt är det att välja ”rätt” titel till bokcirkeln?
Här finns det också knep att ta till. Kanske till exempel att se till att läsa lika många kvinnliga författare som manliga.

”Bilda en bokcirkel och du skall aldrig ångra dig. Jag har förstås ingen aning om ifall vi som läser är lyckligare än andra människor. Men ett vet jag säkert: Den som läser och samtalar med vänner om läserfarenheter och livserfarenheter kan aldrig ha tråkigt.” Med dessa inspirerande rader inleder du din bok, följdfrågan blir: vad är det absolut bästa med att vara med i en bokcirkel?
Så här svarade deltagarna i bokcirkeln "Grannfruarna", enligt ett reportage om oss i tidningen Vi: Litteraturen är 30 procent, den egna reflexionen 25, bildningen 10, maten 10, vinet 10, förströelsen 5. Och det kära återseendet 10 procent.

Var föredrar du att bokcirkla, hemma eller på biblioteket eller någon annanstans?
Jag bokcirklar gärna där det är lugnt – det kan vara i någon av deltagarnas hem, eller på ett stillsamt kondis eller i ett lugnt rum på biblioteket. På biblioteket kan (och det är ju en fördel!) den bokvän som är lika samtalssugen som lässugen få cirkelkamrater utanför sin vanliga bekantskapskrets.

Kan du avslutningsvis lista dina, genom tiderna, tre bästa titlar för bokcirkeln?
I en bokcirkel var det Anna Svärd av Selma Lagerlöf.
I en annan var det Jenny av Sigrid Undset.
I en tredje var det – vi var förvånade själva – Valfrändskap av Johann Wolfgang von Goethe.


Intervjuer med Lena Kjersén Edman, TV-medverkan samt recension av Vad ska vi läsa i bokcirkeln?
Den 15 januari medverkade Lena i SVT:s Go'kväll, se inslaget här.
Intervju med Lena i Västerbottens-Kuriren.
Peter Alsbjer recenserar Vad ska vi läsa i bokcirkeln?
Intervju med Lena på Boktugg.
Intervju med Lena på Ett varv till med Anna.

Ämnen: Läsning, Läsfrämjande, BTJ Förlag, Litteratur