”Den lättlästa litteraturen är en väg in i böckernas värld – oavsett läsnivå”

Publicerat av BTJ den 13 november 2019 14:28:56 CET
BTJ

Staffan Engstrand, Bibliotekarie och författareFler och fler upptäcker den lättlästa litteraturen – böcker som är skrivna på ett enkelt och lättförståeligt språk. Detta är ett perfekt verktyg för de barn som har svårt att komma igång med läsningen. I boken En djungel av lättläst guidar författaren Staffan Engstrand oss till den lättlästa barn- och ungdomslitteraturen idag. Vi tog en pratstund med Staffan för att få veta lite mer om boken.

Varför har du skrivit en bok om lättläst litteratur?

– Det är ganska svårt att få en bild av all lättläst litteratur som finns idag, till och med för mig som till vardags står mitt bland böckerna på ett medelstort bibliotek i Norrtälje. När väl böckerna anländer försvinner de snabbt iväg till våra kunder (läsarna). Man är bara en mellanhand, och får ibland vara glad om man hinner bläddra igenom böckerna i all hast. Ändå ska man fungera som en rådgivare, då är det bra om man har ett hum om vilka böcker som fungerar och för vilken låntagare.

Varför är den lättlästa litteraturen så viktig för barn och unga?

– Barn och unga är mottagliga för språk och bilder, men alla läsare är unika och har olika läsnivåer. Den lättlästa litteraturen är en väg in i böckernas värld – oavsett vilken nivå man ligger på.

Det kommer hela tiden fler och fler förlag som jobbar med lättläst litteratur – det är verkligen en djungel att ta sig fram i! Hur hittar man rätt bok för rätt läsare?

– Det är verkligen inte lätt att hitta rätt bok för rätt läsare. Ett sätt är att ta reda på vilka bokförlag som specialiserat sig på olika ämnen. I boken tar jag upp vilka bokförlag som finns på marknaden, samt några av deras främsta författare. Det är svårt att få med allt, men jag hoppas att jag fått med en stor del av den litteraturen som finns på marknaden. De flesta titlar är aktuella, men i vissa fall blickar jag även bakåt för att visa att det även tidigare funnits utgivning av lättläst litteratur. Det är inget nytt fenomen, men visst ser vi en ökning i utgivningen just nu.  

På vilket sätt kan boken underlätta arbetet med lättläst litteratur, exempelvis om man är pedagog eller bibliotekarie?

– Bibliotekarier och lärare är stressade. Det är svårt att bilda sig en överblick. I boken kan man få, om inte en överblick, så åtminstone några guldkorn från den lättlästa litteraturen som är väl värda att plocka upp. Det kommer så mycket nytt som är bra att känna till, samtidigt som det är viktigt att inte glömma favoriterna. Jag hoppas att boken kan inspirera!

Här finns boken i BTJ:s butik.

För mer information kontakta:
Nora Lindkvist, ansvarig redaktör BTJ Förlag: nora.lindkvist@btj.se

Bilden är privat.

Ämnen: Barn, Läsning, Läsfrämjande, Lättläst, Nyanlända, Ungdomar, läslust, BTJ Förlag, Läspeppen, Litteratur, skolbibliotek, Sjukhusbibliotek, Bibliotek