Anette Grönroos är vd på BTJ. Foto: Sebastian Borg
Den nationella katalogen Libris är ett gemensamt ansvar. Tyvärr finns det för många som lever på andras arbete. Nu är det dags att Bibliotekssverige vågar ta upp en obekväm fråga för diskussion och tar sig an elefanten i Libris-rummet.
Sedan ett drygt decennium har Sveriges folkbibliotek anslutit sig till Libris och det gemensamma åtagande som det innebär att tillsammans bygga upp en katalog som alla kan dra nytta av. Med Libris kan alla Sveriges bibliotek få tillförlitliga katalogdata för att rätt bok ska hamna på rätt ställe och till slut framför ögonen på rätt läsare. Libris är en av de viktigaste resurserna för Sveriges bibliotek. Därför har vi på BTJ tagit fram unik statistik på vad Sveriges bibliotek gör i den nationella katalogen. Den kommer vi att presentera framöver. En första text kan ni läsa här.
De som bör vara mest stolta är biblioteken som bidrar till Libris genom Bibliografisk service. Deras gemensamma krafter levererar en mycket stor andel av den data som är viktigast för folkbiblioteken, och därmed de flesta låntagarna. Även storstadskommunerna gör ett betydande arbete. Därefter är det ganska skralt med aktiviteterna i den nationella katalogen. Många folkbibliotek gör ingenting alls.
Alla bibliotek som ansluter sig till Libris åtar sig också bidra till katalogen. Det är det alltså långt ifrån alla som gör. Den här tiden på året är det många kommuner som står inför att sätta sina budgetramar. Ofta ska det sparas på biblioteken, trots alla larm om läskris. 2024 tvingades åtta av tio bibliotek röra sig med mindre pengar, även i år behöver en stor andel spara. Det få kommuner tar hänsyn till är att när de sparar på katalogiseringen i sin kommun så lägger de över ansvaret på en annan. Den typen av snålskjutsåkande är både orättvist och ohållbart på sikt.
Det är många bibliotek som tvingas leva med krympande budgetar och som ändå bidrar till den nationella katalogen. Samtidigt finns det de som har det förhållandevis gott ställt och låter andra göra jobbet. Så borde det inte vara.
Det här borde rikspolitiken ta tag i. Kulturdepartementet har varit tydligt i andra frågor om att myndigheter ska hålla ordning på vem som drar nytta av våra gemensamma medel. Utöver att presentera data som visar hur Sveriges bibliotek arbetar i Libris kommer vi att ta kontakt med regeringen och föra de bidragande bibliotekens talan.
Anette Grönroos, vd på BTJ