Förskolebiblioteket flyttar in – läsglädje åt de yngsta

Publicerat av BTJ den 14 oktober 2019 14:33:06 CEST
BTJ

Förskolebiblioteket-flyttar-inVad är ett förskolebibliotek? Varför är det viktigt med högläsning redan i förskolan? Dessa frågor svarar Ulf Malmqvist, författare och pedagogisk utvecklare vid Förskoleförvaltningen i Malmö stad, på i sin nya bok Förskolebiblioteket flyttar in! som nu släpps på BTJ Förlag. Vi tog en pratstund med Ulf för att få veta lite mer om boken.

Ulf, du har skrivit en bok om förskolebibliotek, varför?

– Ett förskolebibliotek är ett palats, en oas, en källa, en rikedom, en labyrint, en stege, en bro. Skolbiblioteket har skydd av skollagen, men förskolebiblioteket måste uppfinnas i sitt sammanhang på varje förskola. Min bok ska vara ett stöd och förhoppningsvis ge inspiration i processen att skapa ett bibliotek på förskolan.

Vilka fördelar finns med att ha ett förskolebibliotek?

– Det bästa med ett förskolebibliotek är att det ger barnen tillgång till litteraturen, vilket i sin tur ger dem möjligheten att utveckla ett rikt och utvecklat språk. Förskolebiblioteket kan också vara en av de platser där barnen kan få syn på sig själva, samt få syn på vad det innebär att vara människa.Ulf Malmqvist

Kan du avslutningsvis ge tre goda råd till förskolor som funderar på att skaffa ett förskolebibliotek?

  1. Förankra idén hos alla på förskolan.
  2. Låt barnens idéer ta plats.
  3. Ha inte bråttom (men släpp inte taget).

 

 

 

Foto: privat

Ämnen: Barn, Läsning, Läsfrämjande, Läspeppen, Litteratur, skolbibliotek