”Författarsök bidrar med något nytt”

Publicerat av BTJ den 9 mars 2023 09:25:07 CET
BTJ

carolin2_foto_erika_lemark
Carolin Nilsson Wahlgren, ansvarig för Författarsök. Foto: Erika Lemark
I fjol startade BTJ den nya tjänsten Författarsök för att underlätta för bibliotek och författare att hitta varandra. Syftet var att fler och mer varierade bokprat, författarbesök och workshops skulle kunna bli av. Författarsök lockade snabbt till sig många författare och arrangörer, och nu har Carolin Nilsson Wahlgren fått uppdraget att göra tjänsten ännu bättre.

– Vi lägger mycket resurser på att berätta om våra medlemmar för bibliotek, skolor och andra arrangörer av event och författarbesök. Tjänsten är under ständig utveckling och vi får in massor av tips och önskemål på hur den kan bli bättre. Det är spännande. Min roll består till stor del i att försöka hitta sätt att utveckla Författarsök. Vi vill skapa en plats där författarna känner att de blir sedda och hörda.

Genom att marknadsföra Författarsöks medlemmar mot potentiella arrangörer vill Carolin Nilsson Wahlgren att fler får chansen att komma ut till skolor, litteraturfestivaler och bibliotek.

– Det är otroligt svårt att synas i mediebruset för författare, även etablerade sådana. Det finns många begåvade personer runt om i landet som vill komma ut och berätta om sina böcker och sitt arbete, men många får aldrig chansen.

Bygger på lång erfarenhet och ett brett kontaktnät
BTJ har funnits sedan 1936 och har byggt upp stor trovärdighet kring kunskap om litteratur, bokutgivning och bibliotek – ett nav där författare och förlag möter bibliotek och skolbibliotek.

– Det är de erfarenheterna, det kontaktnätet och den kunskapen som vi bygger vidare på med Författarsök.

BTJ startades för att centralisera och effektivisera det som var dyrt och krångligt att sköta på varje enskilt bibliotek, idag är BTJ ett vinstdrivande företag bland många som levererar till offentlig verksamhet.

– Författarsök är ett bra exempel. Den risk som det innebär att bygga upp en ny tjänst behöver inte bäras av stat eller kommun och om det finns ett bättre alternativ där ute är det bara för skolan eller biblioteket att byta. Det är ungefär som med våra förlag, nästan alla är privata företag och det är de som ger ut bäst böcker som finns kvar.

Viktigt att rekommendationer följs
Författarsök försöker göra det lättare för författare att nå ut till skolor och bibliotek. Författarbesök kan vara en viktig plats för att synas för författare som är nya, som skriver smalt nischad litteratur eller som inte har slagit igenom än.

– Därför är det också viktigt att Författarförbundets rekommendationer gällande arvoden följs, det är något som vi är väldigt tydliga med i vår kommunikation mot arrangörer och författare. Samtidigt är det så att man i alla tider kunnat boka in författare och talare utan att vända sig till en förmedlingstjänst. Trots det har arvodesnivåerna inte urholkats. Det vi gör är att tillhandahålla en plattform där författare kan marknadsföra sig själva och sitt författarskap, och där arrangörer på ett snabbt och smidigt sätt kan boka dem.

Det Carolin Nilsson Wahlgren är mest nöjd med är att Författarsök har lyckats bidra med något nytt.

– Vi får dagligen in nya medlemmar varav en stor andel inte är anslutna till någon liknande tjänst. Det är härligt att se mångfalden och bredden på vilka författare som nu får möjlighet att nå ut. Som ansvarig för Författarsök kommer jag att öka BTJ:s ansträngningar ytterligare för att förenkla mötet mellan författare och läsare – det behövs i det läsfrämjande arbetet för att öppna vägarna till litteraturen för fler.

Ämnen: Läsfrämjande, Biblioteksfrågor, Inspiration, Skola, Litteratur, skolbibliotek, Bibliotek