Helamalmö har stora visioner för sitt nya bibliotek

Publicerat av BTJ den 10 mars 2023 09:30:59 CET
BTJ

nicolas
Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig på Helamalmö. Foto: BTJ

Vad är det naturliga steget för organisationen Helamalmö efter år av att ha arbetat med att erbjuda barn och unga trygghet, motion och mat? Ett nytt bibliotek så klart.


– Vi tror på folkbildning. Om inte folk på egna premisser utbildar sig i frågor som rör dem och deras liv, tar makten över kunskap och information, då fallerar allt vi vill bygga, säger Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig på Helamalmö.

Det nya biblioteket är inte Helamalmös första bibliotek. I stadsdelen Nydala, där organisationen har haft mycket av sin verksamhet, startade de ett bibliotek 2019. Det fick namnet Gagarin efter den ryske kosmonauten, och förste människan i rymden, Jurij Gagarin. Han besökte nämligen Nydala 1964.

– Vi vill utveckla det ännu mer. Vi vill påverka hur man pratar allmänt om bibliotek. Vi vill liksom ge oss in i biblioteksdebatt och diskutera hur når vi fram, hur kan vi inspirera unga till läsning, säger Nicolas Lunabba.

Stora visioner
Helamalmö startades för 20 år sedan som ett projekt drivet av basketföreningen Malbas. Idag är det en av Sveriges största organisationer baserade i socioekonomiskt utsatta områden som arbetar med social rättvisa och hållbarhet. Även om det nya biblioteket på Möllevången fortfarande är i planeringsfasen så är visionerna stora.

– Vi har en idé om ett mer hållbart, jämlikt, rättvist samhälle och precis som de gamla folkrörelserna trodde på folkbildningen tror vi på folkbildningen som ett avgörande ben i verksamheten, säger Nicolas Lunabba.

Social rättvisa, är ämnet som står i centrum för det nya biblioteket som ska få en mer akademisk prägel än områdesbiblioteket Gagarin.

– Det ska innehålla facklitteratur, forskning och annan relevant litteratur. Det kan vara romaner, om de berör ämnen vi anser är relevanta för oss politiskt och socialt.

Ett särskilt rum har valts ut för att bli bibliotekets hjärta i de nya lokalerna, men Nicolas vill att böckerna ska breda ut sig och vara närvarande i alla utrymmen. Viktigast är dock att alla som deltar ska få vara med och utforma biblioteket.

– Som vi tänker nu ska biblioteket bli ganska nischat. Vi kommer samla aktörer som jobbar för social rättvisa, men också att samverka med universitetet och med BTJ. Men om de som kommer hit vill ha något annat så kommer vi eventuellt behöva förändra det, säger Nicolas Lunabba.

BTJ stöttar Helamalmö

BTJ inleder under 2023 ett samarbete med organisationen Helamalmö, som arbetar med social rättvisa och hållbarhet.

Under 2023 öppnar Helamalmö en ny verksamhet på Möllan i Malmö med ett bibliotek, möteslokaler och en scen där aktiviteter kring frågor om samhällsförändring, kunskapsförmedling samt social rättvisa och hållbarhet kommer vara i fokus. BTJ stöttar Helamalmös verksamhet genom att under 2023 bidra med 50 000 kronor till böcker för att bygga upp deras bibliotek på Möllan.

 

Ämnen: Läsfrämjande, Biblioteksfrågor, Inspiration, Samhälle, läslust, Litteratur, Bibliotek