”Jag vill inge hopp till den unga människa som läser”

Publicerat av BTJ den 12 mars 2019 13:49:49 CET
BTJ

annaahlund-636x308

Anna Ahlund är skolbibliotekarie och författare, aktuell med Du, bara som kom den 25 maj, 2016. I boken blir ett syskonpar kära i samma kille, och Anna Ahlund har hämtat inspiration till karaktärerna från sina många möten med ungdomar i skolbiblioteket.

Du har skrivit en bok som du saknade på biblioteken. Vilka luckor kommer boken att fylla?

 

– Jag saknade en riktigt omvälvande kärlekshistoria med fyrverkerier och hetta där personerna som blir kära har samma kön. Gemensamt för många hbtq-böcker jag läst är att den centrala konflikten i boken är att någon behöver komma ut. Komma ut-historier behövs också, men jag tänker att ungdomar som läser tillräckligt många historier där konflikten ligger i att någon är gay formas av det, att de tänker att det måste vara ett problem att bli kär i någon av samma kön. Jag ville visa en annan historia, en stark historia som fokuserar på kärleken och hur det skulle kunna se ut om samhället inte bad någon att be om lov för sin kärlek.

För vem har du skrivit den här boken?
– Jag är själv väldigt förtjust i att läsa mysiga kärlekshistorier där folk pysslar och lyssnar på musik och pratar om böcker och håller varandra i handen och hånglar, så jag skulle säga att Du, bara är skriven för alla besläktade själar där ute. Jag önskar så starkt att alla ungdomar ska få känna att deras kärlek är rätt och inte behöver villkoras, det har jag tänkt mycket på när jag skrivit boken. Jag vill att den ska inge hopp till den unga människa som läser.

I boken blir en bror och en syster kära i samma person. Vilka möjligheter gav det till din berättelse? Och hur kom du fram till att det upplägget var det bästa för historien?
– Syskonskapet visade sig vara väldigt praktiskt för intrigmakandet. Eftersom huvudpersonen John och hans storasyster Caroline bor på samma plats träffas de ofta och på ett naturligt sätt, och när Caroline bjuder hem sitt span Frank är det naturligt att också han och John träffas. John och Caroline kommer inte riktigt ifrån varandra sen när saker börjar trassla till sig, eftersom de bor ihop. Just närheten var en spännande grund för svartsjuka, att låta dem svassa runt varandra och ha saker osagda mellan sig. Jag gillar att skriva stämningar, och maktförskjutningen när de invanda syskonrollerna var tvungna att ändras gav mig möjlighet att utforska ett brett register av dålig stämning som de inte kunde gömma sig från. Roligt för mig, jobbigt för dem.

Att arbeta på ett skolbibliotek och skriva böcker om och för ungdomar måste vara en lysande kombination. Inspirerar ditt ena arbete det andra?du29701173_O_1-768x1087
– Det är verkligen en lysande kombination! Jag får träffa ungdomar varje dag och ha intressanta och viktiga samtal om livet och böcker och musik. Mitt jobb är superinspirerande. Som författare ger det mig mycket att på daglig basis prata litteratur och höra hur min målgrupp upplever saker som tempo, ton och karaktärer i olika böcker de läser. Dessutom tycker jag mycket om att titta på hur olika människor pratar och rör sig. Jag kopierar aldrig någon rakt av eftersom en stor del av charmen med att skriva är att hitta på, men jag gillar att plocka upp detaljer och twista dem så att de passar in i det jag skriver. En av mina elever brukar till exempel putsa sina stålhättor med tröjärmen och en annan har två tunna silverhalsband som alltid trasslar ihop sig, såna små grejer kan jag sno och använda till någon karaktär.

– Som bibliotekarie är det lyxigt att få se ungdomslitteraturvärlden från flera håll och att få prata om och lyfta fram den sortens böcker jag själv tycker om att läsa. I och med att jag jobbar mycket med hbtq- och jämställdhetsfrågor i mitt skrivande har jag även det tänket med mig hela tiden i mitt arbete i biblioteket. Jag har till exempel startat en elevdriven jämställdhetsförening på skolan med fokus på tolerans och inkludering, och jag jobbar hårt för att bokutbudet ska vara uppdaterat och att det ska finnas många olika sorters historier att känna igen sig i och utmanas av. Skolbibliotek är en fantastisk plats för mångfaldsarbete, på flera sätt.

Anna Ahlund är utbildad lärare i svenska och musik och arbetar som skolbibliotekarie i Danderyd. Hon är född 1987. Hon har gästbloggat på BTJ-bloggen under rubriken Tio procent av bibliotekets böcker ryms inte i en regnbågshylla.

Ämnen: Läsning, Ungdomar