Jenny Kvick-Sandberg bredvid sin nya bok Regnbågshylla! Nu kommer utbildningen med samma namn. Foto: BTJ
Jenny Kvick-Sandberg är författare till den nya boken Regnbågshylla! - på bibliotek, i förskola och skola nu kommer hon också med sina bästa tips i en ny utbildning från BTJ.
Boken Regnbågshylla! gavs ut i juni redan har många läsare hunnit höra av sig till Jenny.
– Jag har fått väldigt mycket positiv respons, många som säger att de har saknat en bok som den här, säger Jenny Kvick-Sandberg.
Läsarna har uppskattat en bok som på ett praktiskt sätt tar sig an hur man kan jobba med litteratur för barn och unga som berör hbtqi-ämnen.
– Det är en praktisk bok som beskriver hur man kan göra ”på golvet” ute i verksamheterna och även själva bibliografin är väldigt uppskattad, säger Jenny.
Regnbågshylla! beskriver inte bara hur man kan arbeta inkluderande med hjälp av regnbågslitteratur, den har också över 300 tips på regnbågsböcker.
– Jag tror många har gått med känslan som jag också har att det har hänt mycket på 10–15 år. För några år sedan fanns det några få bilderböcker publicerade av ganska smala förlag nu ges regnbågsböckerna ut av större förlag skrivna av väletablerade fattare. Det behövdes en sammanfattning av det, säger Jenny.
Många saknar regnbågshylla
Även om mycket har hänt så är det många bibliotek som fortfarande saknar en regnbågshylla för att lyfta fram sina hbtqi-böcker.
– Min uppfattning är att det ser väldigt olika ut. Jag intervjuade ju bibliotekarier från Umeå, de har jobbat jättemycket med det här. Där har regionbiblioteket tagit ett grepp. I Göteborg är ett av 25 bibliotek hbtqi-certifierat, så det ser olika ut, säger Jenny.
Nu är Jenny Kvick-Sandberg också aktuell med en digital utbildning om samma ämne.
– Man ska absolut både läsa boken och gå utbildningen. De är lika men inte samma. Utbildningen kan vara en perfekt ingång till boken som efter genomförd utbildning kan vara en inspirationskälla till att jobba vidare och boken ger ännu fler boktips! säger Jenny.
Även om utbildningens fokus är barn- och ungdomsverksamhet så är stora delar lika användbara för bibliotekets alla målgrupper, menar Jenny Kvick-Sandberg.
– Utbildningen ger en stadig kunskapsgrund och inspiration till bibliotek som vill arbeta med hbtqi-frågor och regnbågsböcker, säger hon.
Jennys fem favoriter för barn och unga till regnbågshyllan
- Kollokillen – Johan Ehn cirka 9-12 år
- Vi odlar smultron – Sarah Vegna och Astrid Tolke 0-3 år
- Queera tider – Edward Summanen ungdomsfakta
- Utan att passera gå – Lova Laakso ungdom
- Nikki - Malin Skogberg Nord – Seriealbum ungdom
Köp Regnbågshylla! i vår butik eller på Bokus / Adlibris
Läs mer och beställ utbildningen Regnbågshylla! här.