SAB till DDK – så gick Svedala från bokstäver till siffror

Publicerat av BTJ den 6 oktober 2021 13:35:54 CEST
BTJ

Emma_Gustafsson-Hanna_Svärdh_Nilsson
Emma Gustafsson och Hanna Svärdh Nilsson på Svedala bibliotek. Foto: Privat
Det rör på sig långsamt bland de svenska folkbiblioteken. Sakta men säkert väljer fler att byta katalogiseringssystem från SAB, med sina i Sverige välkända signum som Hc och Hcf, till DDK (Dewey decimalklassifikation) med sina internationellt gångbara sifferkoder. Biblioteket i Svedala valde nyligen att ta hjälp från BTJ med konverteringen.

– Vi följer rekommendationen från Svensk biblioteksförening och tycker själva att Dewey är ett vettigt system att arbeta med. Vi har passat på att byta i samband med flytt till nya lokaler. Det hade känts tungt att sätta i gång senare, säger Hanna Svärdh Nilsson, bibliotekarie i Svedala.

Kungliga biblioteket klassificerar sedan 2011 med DDK. Målet är att alla svenska bibliotek så småningom ska ha samma system. Oavsett om du besöker ett folkbibliotek, skolbibliotek, högskolebibliotek eller något specialbibliotek, så ska det vara lätt för dig att hitta det du söker och fungera på samma sätt. Det viktigaste för biblioteket i Svedala var att övergången skulle gå snabbt och att allt skulle konverteras på en gång. Därför tog de in hjälp från BTJ med konverteringen av katalogposter.

– Samarbetet med BTJ har sparat väldigt mycket tid. Det har varit smidigt och kommunikationen har funkat bra, säger Emma Gustafsson, systembibliotekarie i Svedala.

Anledningen till att arbetet inte gjordes internt var att tiden inte hade räckt till.

– Arbetet hade uppskattningsvis inneburit tre veckors heltid för all personal med enbart katalogarbetet, säger Hanna Svärdh Nilsson.

Hur upplever ni kvaliteten på levererade data?

– Vi är inte riktigt klara och kan inte ge ett definitivt svar på detta. Men det ser lovande ut, säger Emma Gustafsson.

Har ni några tips till andra bibliotek i resten av ”stora Svedala” som ska byta klassifikationssystem?

– Planera och beräkna tid noggrant. Kontakta andra bibliotek som gått över till Dewey. Fastna inte i planeringen, våga påbörja arbetet. Gör allt på en gång, tipsar Hanna Svärdh Nilsson.

På BTJ har både IT-avdelningen och avdelningen för metadata varit inblandade i arbetet.

– Vi har använt oss av en avancerad algoritm som har tagits fram av BTJ, som finjusterats under flera år. Med den har vi automatkonverterat stora delar av Svedalas bestånd från SAB till DDK, men vi gör även manuell katalogisering i Dewey, berättar Tomasz Nowocien, affärsutvecklings och försäljningschef på BTJ.

Ämnen: Biblioteksfrågor, Digitalt, Digitalisering, Bibliotek